Επηρεάζουν οι σεισμοί στο Μεξικό την Ελλάδα; Σεισμολόγοι απαντούν

Ποια είναι η κατάσταση των ελληνικών δημόσιων κτιρίων

Τις βαλίτσες τους για το Μεξικό ετοιμάζουν για αύριο, Πέμπτη, οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και ο Ευθύμιος Λέκκας, με σκοπό να μελετήσουν το νέο ξύπνημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Αμερική. Λίγο πριν την αναχώρηση τους, μίλησαν στο STAR και τον Γιάννη Σωτηρόπουλο για την κατάσταση των ελληνικών δημόσιων κτιρίων, σε περίπτωση - ο μη γένοιτο - σεισμού. 

Επειδή ζούμε στην πιο σεισμογενή γωνιά της Ευρώπης, η κάθε εμφάνιση του Εγκέλαδου είναι λογικό να προκαλεί ανησυχίες και ερωτήματα για την αντισεισμική μας θωράκιση και την κατάσταση των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και είναι χώροι συνάθροισης πολλών ατόμων, από σχολεία και νοσοκομεία μέχρι υπουργεία.

Βέβαια, τα προβλήματα δεν λείπουν, καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, από τα περίπου 80.000 δημόσια κτίρια, σε ολόκληρη την χώρα, έχουν ελεγχθεί μόλις τα 16.000! 

Ο πρόσφατα σεισμός στη Νότια Ιταλία, με 4,1 ρίχτερ και μόλις 1,5 χιλιόμετρο εστιακό βάθος, αλλά και ο σεισμός στο Μεξικό, με 7,1 ρίχτερ, στα 50 χιλιόμετρα βάθος, όπως λένε οι ειδικοί, έχουν εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα στα κτίρια.

Η συμπεριφορά των κτιρίων με τόσο ισχυρούς σεισμούς θα είναι το αντικείμενο της μελέτης των τριών Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι αναχωρούν αύριο το μεσημέρι για το Μεξικό και θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top