Συνταγματικά τα πρόστιμα των 10.000 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη σε πιλοτική δίκη

Συνταγματικά τα πρόστιμα των 10.000 ευρώ για κάθε αδήλωτο

Συνταγματικά και νόμιμα κρίθηκαν από την επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ τα βαρύτατα πρόστιμα των 10.549,44 ευρώ που επιβάλλονται για κάθε ανασφάλιστο (αδήλωτο) εργαζόμενο σε μια επιχείρηση. Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη σε πιλοτική δίκη, κάτι που σημαίνει πως θα ξεπαγώσουν χιλιάδες πρόστιμα που είχαν παγώσει στα διοικητικά δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ. Τώρα, χιλιάδες επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν. Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη με 6-1, αφού μειοψήφησε ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος, υποστηρίζοντας αφενός μεν πως η επιβολή των προστίμων είναι αναγκαίο μέτρο, αλλά το ύψος του «αντίκειται στην αρχή της εν στενή εννοία αναλογικότητος, λαμβανομένων υπ’ όψιν των συνεπειών της επιβολής του προστίμου σε μικρές επιχειρήσεις».

Η προσφυγή αφορούσε τη συνταγματικότητα  της υπουργικής απόφαση του 2013.  Όπως αναφέρει η εν λόγω υπουργική απόφαση για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μηνιαίο μισθό 568,08 ευρώ, προβλέπεται επιβολή προστίμου σε βάρος του εργοδότη ύψους 10.549,44 ευρώ (568,08Χ18 μήνες εργασίας), ενώ για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μισθό 510,95 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 9.197,10 ευρώ (510,95Χ18 μήνες εργασίας). Οι μισθοί είναι οι κατώτεροι που καθορίστηκαν με το νόμο 4093/2012.

Γιατί δεν είναι δυσανάλογη

Όπως αναφέρει, τα πρόστιμα έχουν «υπαγορευθεί από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, η οποία αφενός μεν παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, με συνέπεια να μεταπίπτει η εργασία από κοινωνικό λειτούργημα σε αντικείμενο εμπορίας, αφετέρου δε στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά έσοδα, με συνέπεια την αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα… δεν αντίκειται στην προβλεπόμενη από το άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητος», γιατί «δεν θεσπίζεται κύρωση προδήλως απρόσφορη, ούτε η προβλεπόμενη κύρωση υπερακοντίζει τον επιτακτικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος, τον οποίο αποβλέπει να εξυπηρετήσει, δηλαδή την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, δεδομένου ότι με το σοβαρό ύψος του προβλεπόμενου προστίμου επιδιώκεται τόσον ο αυστηρός κολασμός του συγκεκριμένου παραβάτη, όσο και η αποτροπή της παράνομης πρακτικής της αδήλωτης εργασίας από τους λοιπούς εργοδότες».

Κατά συνέπεια, τα επίμαχα πρόστιμα δεν μπορεί να θεωρηθούν ως προδήλως δυσανάλογα για την επίτευξη του σκοπού του δημοσίου συμφέροντος, «εν όψει της σπουδαιότητος του διακυβευόμενου αγαθού της καταπολέμησης του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, με τις σοβαρότατες για τους εργαζόμενους, το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα δυσμενείς συνέπειες».

Το θέμα ανακινήθηκε, όταν επιβλήθηκε σε εταιρεία της Μακεδονίας πρόστιμο ύψους 21.601 ευρώ, γιατί δυο εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν ήταν ασφαλισμένοι.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top