Έντονες ανησυχίες για τα ψάρια που θα καταλήξουν στα πιάτα μας – Υπάρχει όντως κίνδυνος για την υγεία;

Τι λένε στο star.gr ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο, Σπύρος Κοράκης, αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας

Έντονες ανησυχίες για την αλιεία λόγω της ρύπανσης

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και τις ακτές της Αττικής.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών και καλεί τον κόσμο να αποφεύγει την  κατανάλωσή τους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί λέγοντας ότι δεν ψαρεύει κανείς στις περιοχές αυτές.

Κοράκης: Δεν υπάρχει κανένα θέμα – Μας κάνουν συνέχεια ελέγχους

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί, όντως, αλλά αυτό οφείλεται στις εικόνες που βλέπει στα μέσα και σε αυτά που ακούει» τονίζει στο star.gr ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο, Σπύρος Κοράκης.

Ο ίδιος συμμερίζεται τις ανησυχίες των καταναλωτών για μόλυνση που μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω της κατανάλωσης ψαριών αλλά υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τα ψάρια που πωλούνται στην αγορά».

«Αυτή την ώρα (σ.σ.: πρωί Τρίτης) είναι εδώ στην ιχθυαγορά 2 συνεργεία από την Περιφέρεια και κάνουν ελέγχους. Ό,τι ψάρι έρχεται εδώ είναι απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση» ξεκαθαρίζει ο κ. Κοράκης, σημειώνοντας πως έλεγχοι γίνονται και στην ιχθυόσκαλα στον Πειραιά, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν υπάρχει θέμα όσον αφορά την κατανάλωση ψαριών.

Όπως τονίζει, δε γίνεται εμπορική αλιεία στις περιοχές που μολύνθηκαν. «Εξάλλου, είναι δυνατόν ο επαγγελματίας να ρίξει τον εξοπλισμό του, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, μέσα στην πίσσα και το πετρέλαιο για μερικές ψαριές;» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλιεία γίνεται σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, ο Ευβοϊκός, κλπ, «πολύ μακριά δηλαδή από την περιοχή που βρίσκεται η πετρελαιοκηλίδα». Όσα ακούγονται περί μη κατανάλωσης ψαριών από την περιοχή που ρυπάνθηκε είναι σωστά αλλά αφορούν ερασιτέχνες αλιείς. Να μη φοβάται να καταναλώσει ψάρι ο κόσμος» υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως υπήρξε μια μείωση στις επισκέψεις στη Βαρβάκειο τις πρώτες ημέρες του συμβάντος στον Σαρωνικό, ωστόσο «ο κόσμος έρχεται εδώ και αφού του εξηγήσουμε, καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα».

«Εξάλλου, υπάρχει απαγόρευση από τον νόμο για το ψάρεμα σε ακτίνα μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από την ακτή. Να μη φοβάται ο κόσμος. Αλλά και πάλι, μακάρι να είχαμε τόση ποσότητα ψαριών που να μπορούσαμε να ψαρέψουμε τόσο κοντά στις ακτές. Εμείς βγαίνουμε στα πελάγη για να βγάλουμε ψαριές», καταλήγει.

Κουρέτας: Μην καταναλώσετε ψάρι της περιοχής!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μολυσμένου ψαριού κρούει, από την άλλη,  ο καθηγητής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας.«Η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών από τον άνθρωπο είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη τοξικότητας», αναφέρει στο star.gr

Όπως ξεκαθαρίζει, δεν πρέπει να γίνει καμία απολύτως κατανάλωση ψαριού από την περιοχή του Σαρωνικού, έως ότου γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετρήσεις. «Μετά, έχοντας τα στοιχεία, θα μπορούμε να δούμε πότε και πώς μπορεί να γίνει αλίευση και κατανάλωση ψαριών», σημειώνει ο καθηγητής.

Όπως δηλώνει, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ειδικός επί του θέματος, γίνεται αλιεία στην ευρύτερη περιοχή, άρα «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν ήδη μολυνθεί πληθυσμοί ψαριών, οι οποίοι εν συνεχεία θα μολύνουν και άλλους. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε τους ελέγχους για να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών για το τι θα βάλουν στο πιάτο τους, κατακεραυνώνει τις αρχές: «Είναι απαράδεκτο να μη βγαίνουν οι επίσημες αρχές να κάνουν μια ανακοίνωση να καθησυχάσουν τον κόσμο».

Από το υπουργείο Ναυτιλίας, με το οποίο επικοινώνησε το star.gr, τόνισαν πως δεν υπάρχουν σκέψεις για την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης ή οδηγίας,  τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξάλλου, ήδη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει ξεκαθαρίσει πως απαγορεύεται το κολύμπι αλλά και το ψάρεμα στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top