Σάλος από τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο Φιλιατών και τις διαγνώσεις με… επιφύλαξη

Τι απαντά στο star.gr ο διοικητής του νοσοκομείου

Βγάζουν κατά προσέγγιση διάγνωση στο νοσοκομείο Φιλιατών

Σε μια πρωτοφανή καταγγελία για το Νοσοκομείο Φιλιατών προέβη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε την διευθύντρια του Ακτινολογικού να πραγματοποιεί τις εξετάσεις υπερήχων εκφράζοντας όπου η ίδια κρίνει επιφυλάξεις στις διαγνώσεις της, καθώς το μηχάνημα του υπέρηχου είναι παλιό και έχει μειωμένη απεικονιστική ικανότητα.

«Ο διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε περιχαρής ότι το νοσοκομείο έχει πλεόνασμα 1.135.000 ευρώ. Όμως το νοσοκομείο δυστυχώς έχει πολύ παλιό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος δε συντηρείται και πολλές φορές βγάζει κατά προσέγγιση ιατρικά αποτελέσματα», δήλωσε στο star.gr  o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος.

Σημείωσε ακόμα ότι αυτό το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο διοικητής με έγγραφό του προς τη διευθύντρια του ακτινολογικού, η οποία, όπως είπε ο κ. Γιαννάκος πολλές φορές του επεσήμανε ότι το μηχάνημα του υπερήχου είναι σε κακή κατάσταση και δεν εκδίδει σωστά αποτελέσματα, λόγω παλαιότητας.

«Ο ίδιος ο διοικητής με έγγραφό του είπε στη διευθύντρια να εκδίδει αποτελέσματα κατά προσέγγιση. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ασθενείς, καθότι οδηγεί σε λάθος διαγνώσεις, άρα και σε λάθος θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του. Μάλιστα ο διοικητής όταν προκλήθηκε σάλος στο νοσοκομείο, έστειλε νέο έγγραφο στο οποίο όριζε ότι όταν το αποτέλεσμα του υπερήχου είναι κατά προσέγγιση, να προτείνεται στους ασθενείς να πηγαίνουν σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να ξανακάνουν την ίδια εξέταση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε αυτή την αντιμετώπιση «κομπογιαννίτικη» και κατήγγειλε ότι παρά το γεγονός ότι ο διοικητής ανακοίνωσε πλεόνασμα, δεν αντικαθιστά το παλιό μηχάνημα των υπερήχων, αλλά δίνει εντολή να εκδίδουν οι γιατροί κατά προσέγγιση αποτελέσματα.

«Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. διοικητή είναι να βγάζει πλεόνασμα, ενώ στο νοσοκομείο επικρατούν συνθήκες Νταχάου. Οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι για τα σκουπίδια. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις προσωπικού, σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει κάθε μέρα και μέσα στο μήνα πολλές φορές μένει ακάλυπτο από βασικές ειδικότητες», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αβάσιμες χαρακτήρισε τις καταγγελίες αυτές ο διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών, Σ. Δερδεμέζης, τονίζοντας στο star.gr ότι ναι μεν το μηχάνημα του υπέρηχου είναι παλιό, αλλά λειτουργεί κανονικά και σύμφωνα με τους τεχνικούς που πραγματοποιούν τη συντήρησή του δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.

Όπως είπε το θέμα αναδείχθηκε από τη διευθύντρια του Ακτινολογικού, με την οποία έχει μια δικαστική διαμάχη, αφού εκείνη του έχει κάνει καταγγελία για παράβαση καθήκοντος.

«Ο υπέρηχός μας δουλεύει, είναι παλιός δεν το αμφισβητεί κανείς, απλά δεν δουλεύει όπως ένα σύγχρονο μηχάνημα. Όμως οι γιατροί δεν πρέπει να διώχνουν τους ασθενείς κι έτσι μετά από ένα περιστατικό που σημειώθηκε με μία ασθενή, γιατί η διευθύντρια του Ακτινολογικού αρνήθηκε να κάνει τον υπέρηχο, καθώς όπως είπε δεν έχει καλή απεικονιστική ικανότητα, έστειλα ένα εσωτερικό έγγραφο στο οποίο έλεγα ότι όταν δεν είναι σίγουροι για το διαγνωστικό αποτέλεσμα, να γράψουν με επιφύλαξη το χαρτί της διάγνωσης και να δώσουν ένα παραπεμπτικό στον ασθενή για να κάνει την εξέταση σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, ή σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό», είπε ο διοικητής στο star.gr.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι 17 – 20 ετών, παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε ο κ. διοικητής, η εταιρεία που το συντηρεί έχει υπογράψει ότι λειτουργεί. Επεσήμανε ακόμα ότι για να αγοραστεί νέο μηχάνημα χρειάζονται κάποιες διαδικασίες και θα χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Είναι υποκειμενικό ότι δεν λειτουργεί το μηχάνημα. Από τη μία έχω τη διευθύντρια που λέει ότι τα απεικονιστικά αποτελέσματα δεν είναι καλά και από την άλλη έχω την τεχνική εταιρεία που λέει ότι λειτουργεί καλά. Εγώ ποιον να πιστέψω; Γι’ αυτό είπα να δίνουν διάγνωση με επιφύλαξη και να παραπέμπουν σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό τον ασθενή», είπε.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Δερδεμέζης, στις προθέσεις του είναι να κινηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να αντικατασταθεί το παλιό μηχάνημα του υπέρηχου, με άλλο μεταχειρισμένο, αλλά, όπως είπε, σαφώς καλύτερο από αυτό που έχει τώρα το νοσοκομείο.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top