Μαύρες οι ακτές της Αθηναϊκής ριβιέρας - Περιβαλλοντολόγος προειδοποιεί στο Star: Ποσότητες πετρελαίου θα μείνουν χρόνια στο βυθό

«Θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει το οικοσύστημα»

Η θάλασσα στην Πειραϊκή εξακολουθεί να ξεβράζει πετρέλαιο ενώ η δυσοσμία είναι έντονη σε όλη την περιοχή. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια από τη διαρροή πετρελαίου και πίσσας από τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη» τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου στα ανοιχτά της Σαλαμίνας.

Ωστόσο, φαίνεται πως πολλοί ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής. Όπως θα δείτε στο βίντεο, στον Άγιο Κοσμά βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης  η δημοσιογράφος  Βελίκα Καραβάλτσιου. Μαζί της  ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος Γιώργος Ηλιόπουλος ο οποίος μίλησε στην κάμερα του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα και έκανε σαφές ότι θα χρειαστούν έως και χρόνια για να καθαρίσει η θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι: «Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά οι πολίτες δεν θα  πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν στην θάλασσα και δε θα μπορέσουν να μπουν ούτε τις επόμενες  μέρες».

Ακόμη, επεσήμανε πως η ρύπανση είναι πολύ μεγάλη και ότι «το πετρέλαιο που βλέπουμε στην επιφάνεια είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του πετρελαίου που έχει διοχετευθεί στη φύση».

Επίσης, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για το πώς θα είναι η θάλασσα το επόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, είναι σαφές ότι κάποιες ποσότητες πετρελαίου θα μείνουν στο βυθό για χρόνια μέχρι να ανακάμψει το οικοσύστημα.

Το πιο σοβαρό είναι όμως, όπως τόνισε, ότι «το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει, κάποια στιγμή, μέσω της τροφικής αλυσίδας και στο δικό μας πιάτο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top