Υπουργείο Υγείας: Αύξηση έως και 2.700% στα παιδικά εμβόλια

Οι τιμές διχάζουν φαρμακοποιούς και εταιρείες

Για αύξηση έως και το 2.700% στις τιμές των παιδικών εμβολίων μίλησε ο Γενικός Γραμματέας δημόσιας υγείας Γιάννης Μπασκόζος στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης στη Βουδαπέστη. Όπως θα δείτε στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου, υπήρξαν απαντήσεις από φαρμακοποιούς και εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Γιάννης Μπασκόζος υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των παιδικών εμβολίων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2.700% την τελευταία δεκαετία.

Τι λένε όμως οι φαρμακοποιοί; Αυτοί εμφανίζονται διχασμένοι. Υπάρχουν εκείνοι που συμφωνούν και  άλλοι που λένε πως οι τιμές των παιδικών εμβολίων ήταν πάντα τσιμπημένες και πως κάθε χρόνο βγαίνουν νέα εμβόλια που είναι πιο εξελιγμένα, γι’ αυτό και είναι πιο ακριβά.

O Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κος Θεοδοσιάδης δήλωσε στην κάμερα του Star: «Θέμα αύξησης δεν υπάρχει κατά 2,700% σε καμία περίπτωση».

Στον αντίποδα, ο κος Γιάννης Δάγρες, φαρμακοποιός, υποστηρίζει ότι:  «Όντως διαπιστώνεται σε πολλά εμβόλια δραματική αύξηση τιμών. Τα ίδια εμβόλια που κάνανε μια  α τιμή, τα βρίσκουμε σήμερα πολλαπλάσια αυτής της τιμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα εμβόλιο που έκανε 1 ευρώ, φτάνει 40-50 ευρώ».

Αυτό που επισημαίνουν πάντως όλοι οι φαρμακοποιοί είναι πως σχεδόν όλα τα παιδικά εμβόλια είναι σε έλλειψη. Εκτός από τα υποχρεωτικά εμβόλια που αποζημιώνονται από τα ταμεία, υπάρχουν και τα προαιρετικά που κοστίζουν πιο ακριβά και μπορεί να φτάσουν και τα 120 ευρώ η δόση.

Πάντως οι φαρμακοβιομήχανοι αρνούνται ότι στην Ελλάδα τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ακριβά, καλούν όμως σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο αν πιστεύει κάτι τέτοιο, να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κονδύλιο μόνο για τα εμβόλια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top