Αναταραχή στη Μύκονο για τις «δασικές» βίλες που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κατεδαφιστέες

Oι αναρτημένοι δασικοί χάρτες καλύπτουν μόλις το 50% της συνολικής έκτασής τους.

Μύκονος:«Δασικές» βίλες κινδυνεύουν με κατεδάφιση

Βίλες σε απόσταση αναπνοής από τη γνωστή παραλία της Φτελιάς, πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες πάνω από το νέο λιμάνι, περιλαμβάνουν οι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί στη Μύκονο. Μέχρι στιγμής, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες καλύπτουν μόλις το 50% της συνολικής έκτασής τους. Ωστόσο και σε αυτό το ποσοστό, η διαδικασία που προωθείται έχει αναδείξει πολλές περιπτώσεις καταπατήσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων έχει δεχθεί πλήθος αντιρρήσεων για χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που ανήκουν σε ιδιώτες αλλά και στον δήμο της Μυκόνου. Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν κτίσματα που αξιοποιούνται αναλόγως από τους ιδιοκτήτες τους, εδώ και χρόνια. Όμως οι εκτάσεις αυτές, έχουν αναρτηθεί ως «χορτολιβαδικές» στους δασικούς χάρτες. Με λίγα λόγια, αν οι ιδιοκτήτες δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες για το νόμιμο χαρακτήρα των κτισμάτων τους, τότε αυτά κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κατεδαφιστέα.

Συνολικά για τους δασικούς χάρτες της Μυκόνου έχουν κατατεθεί περισσότερες από 130 αντιρρήσεις, εκ των οποίων οι πέντε έχουν γίνει από τη δημοτική Αρχή. Όλες οι υπόλοιπες αντιρρήσεις έχουν κατατεθεί από ιδιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αντιρρήσεις για τους αναρτημένους χάρτες αντιστοιχούν σε εκτάσεις 3.350 στρεμμάτων.

Οι δημοτικές αρχές της Μυκόνου δίνουν αγώνα για να καταφέρουν να αποστείλουν μέχρι την Πέμπτη 7/9, τα στοιχεία που απαιτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Χωρίς βασικά στοιχεία από τους δήμους, η Εθνική Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε δεν έχει στα χέρια της τα απαραίτητα εργαλεία για την ολοκλήρωση του έργου της, με αποτέλεσμα οι δασικοί χάρτες να αναρτώνται με αρκετά προφανή λάθη. Ρόλο παίζει βέβαια σε αυτό και η υποστελέχωση της Πολεοδομίας του νησιού. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top