Διακοπές στην Ελλάδα για κοσμοναύτες μετά την επιστροφή τους στη γη: Το νέο φιλόδοξο εγχείρημα

Ποιο μέρος προτιμούν για την αποκατάστασή τους

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο αποκατάστασης και διακοπών για κοσμοναύτες και αστροναύτες, μετά την επιστροφή τους στη γη. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη φιλοξενηθεί στη χώρα μας πέντε Ρώσοι κοσμοναύτες, ενώ εξετάζεται η προοπτική επέκτασης του εγχειρήματος, ώστε να περιλαμβάνει διαστημικούς ταξιδευτές και από άλλα κράτη.

Εδώ και δύο χρόνια, ύστερα από πρόταση του Ρωσοπόντιου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλου, η ρωσική διαστημική υπηρεσία στέλνει τα πληρώματά της στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Χερσόνησο Ηρακλείου, ώστε να ξεκουραστούν και να συνέλθουν από τις διαστημικές τους περιπέτειες.

Ο κοσμοναύτης Γιούρι Μαλεντσένκο εξηγεί ότι «ξεκίνησα το 87, δουλεύω για πολύ καιρό σ΄ αυτόν τον τομέα, έχω κάνει ήδη 6 πτήσεις. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, έχω δει πολλές φορές και την Ελλάδα και την Κρήτη από το διάστημα και έτσι αποφάσισα να έρθω στο νησί σας».

Ο οργανισμός των κοσμοναυτών καταπονείται ιδιαίτερα κατά την παραμονή τους στο διάστημα. Γι’ αυτό άλλωστε η αποκατάστασή τους περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και ιατρικής παρακολούθησης σε μεσογειακό κλίμα, καθώς και μια σειρά ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που τους βοηθούν να χαλαρώσουν και να γίνουν πάλι ετοιμοπόλεμοι.

Ο κ. Γιάννης Μαστοράκης, Δήμαρχος Χερσονήσου, αναφέρει ότι «μέχρι τώρα, έχουμε φιλοξενήσει 4 αποστολές οι οποίες αποτελούνταν στην ουσία συνολικά από 5 κοσμοναύτες. Η μία ήταν 2 κοσμοναύτες ταυτόχρονα και οι υπόλοιποι ήταν από ένας σε κάθε επίσκεψη, πάντα με τις οικογένειές τους και την ιατρική τους ομάδα».

Ο πιο πρόσφατος επισκέπτης μας απ΄ το διάστημα ήταν ο κοσμοναύτης Όλεγκ Ναβίτσκι, ο οποίος δεν περιορίστηκε στην παραμονή του στην Κρήτη, αλλά γνώρισε, επίσης, τους Δελφούς, την Εύβοια, το Γαλαξίδι και την Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top