Αύξηση των προσφυγικών ροών! Επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα ζητούν ευρωπαϊκές χώρες

Μουζάλας: "Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, να δεχθούμε επιστροφές προσφύγων"

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ εντύπωση προκαλεί το αίτημα ευρωπαϊκών χωρών να μας επιστρέψουν πρόσφυγες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας. Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής είπε ότι θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, να δεχθεί η Ελλάδα επιστροφές προσφύγων.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η ροή προσφύγων έχει μειωθεί σημαντικά, σε ποσοστό 97%, και μεσοσταθμικά έρχονται πλέον μόλις 60 άτομα την ημέρα. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, ο ρυθμός έχει αυξηθεί, από 60 σε 240 την ημέρα. Μάλιστα, μέσα σε 5 ημέρες, έφτασαν στα νησιά μας σχεδόν 1.200 άτομα.

Συνολικά, ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, κυρίως σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο είναι 14.100, από τους οποίους  μόνο στην Λέσβο φιλοξενούνται οι 5.172.  

Την ίδια ώρα, υπάρχει αίτημα από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία, να επιστρέψουν ορισμένοι πρόσφυγες στην πρώτη χώρα εισόδου, που είναι η Ελλάδα. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι «θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, να γίνουν μαζικές επιστροφές προσφύγων από χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα, που έχει δεχθεί τόσο μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές. Παρ’ όλα αυτά, στις χώρες που στάθηκαν φιλικά, κάνοντας relocation και επανένωση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, σαν μια συμβολική κίνηση συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή διαδικασία, δηλώσαμε ότι θα δεχθούμε λίγες δεκάδες επιστροφών».

Το ζήτημα του προσφυγικού αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Ιταλίας στην Κέρκυρα, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top