Δεύτερη νεκρή από τον ιό του Δυτικού Νείλου-Τι πρέπει να προσέχουμε

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Πρώτη ανάρτηση 04-08-2017 21:40

Μια ακόμη γυναίκα από το Άργος έχασε τη ζωή της από τον  Ιό του δυτικού Νείλου. Είναι το 2ο θανατηφόρο κρούσμα μέσα σε λίγες ημέρες και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση του ιού.

«Μια γυναίκα άνω των 80 ετών, η οποία και αυτή ανήκε σε αυτό που λέμε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν θα μας εκπλήξει περεταίρω αύξηση και άνοδος των κρουσμάτων. Μην ξεχνάτε ότι βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Έναν ιό για τον οποίο κάθε κρούσμα σοβαρό που βλέπουμε κρύβει από κάτω άλλα 140 -150, είτε εντελώς ασυμπτωματικά, είτε με πολύ ελαφρά συμπτωματολογία. Θα δούμε και άλλα περιστατικά στην πατρίδα μας το αναμένουμε και ίσως όχι μόνο στην Αργολίδα», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα κρούσματα από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που φέρουν τον επικίνδυνο ιό έχουν φτάσει τα 12. Δύο ασθενείς νοσηλεύονται ακόμη, ο ένας σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι επιστήμονες αποδίδουν την επανεμφάνιση του ιού μετά από 2 χρόνια στις κλιματικές συνθήκες.

«Οι βροχές, η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν φέτος στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και κατ' επέκταση την εμφάνιση του Ιού του δυτικού Νείλου», τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Στην ήπια μορφή της η νόσος εμφανίζει συμπτώματα μιας απλής γρίπης και περνά σε 3 με 6 ημέρες. Στη σοβαρή μορφή της όμως ,μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και παράλυση.  Τα συμπτώματα που πρέπει να μας προβληματίσουν είναι… ο υψηλός πυρετός με τον πονοκέφαλο και η διαταραχή στην συμπεριφορά δηλαδή να αρχίσει ένας ηλικιωμένος να λέει ασυναρτησίες, να συμπεριφέρεται σαν να έχει πάθει εγκεφαλικό με παράλυση.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή σε κατοίκους που ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, κοντά σε υδροβιότοπους και υδροφόρους ορίζοντες .

 

 

  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top