Κομισιόν: Σε επίπεδο Eurogroup θα τεθεί το θέμα του Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Α. Γεωργίου: Θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα, χωρίς δισταγμό

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι ενδεχόμενες συνέπειες θα συζητηθούν στο Εurogroup.

Το ερώτημα που τίθεται διαρκώς από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, είναι αν η δικαστική απόφαση θα επηρεάσει τις αποφάσεις των δανειστών της χώρας. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα οικονομίας απάντησε ότι ενδεχόμενες συνέπειες θα εξεταστούν από το Εurogroup.

Ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος σε φυλάκιση με αναστολή επειδή, σύμφωνα με την απόφαση, δεν συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ πριν στείλει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 στη EUROSTAT. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να πετύχει αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης.

«Ακολούθησα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία. Στην Ευρώπη, δεν θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία. Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα, χωρίς δισταγμό και αυτό θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής υπηρεσίας».

Ο Ανδρέας Γεωργίου, ωστόσο, ενδέχεται τους επόμενους μήνες να αντιμετωπίσει εκ νέου και την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το πρώτο μνημόνιο. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είχε απαλλαγεί με βούλευμα, αλλά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την αναίρεση του. Εκκρεμεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top