Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου- Στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου βρίσκεται σε εξέλιξη, με την επωνυμία ΜΕΔΟΥΣΑ. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, εκδίδοντας παράνομη NAVTEX με την συμμετοχή και αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Κύπρο, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας.

Στην θαλάσσια περιοχή βόρεια του Καΐρου χτυπά η Μέδουσα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις διεξάγονται στην περιοχή βορείως της Αιγύπτου, εντός του FIR Καΐρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinkless. Μια από τις ασκήσεις που θα διεξαχθούν είναι και αυτή του ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν με δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα μεταγωγικό C-130, ένα αεροσκάφος awacs, ένα ελικόπτερο «Σινούκ» καθώς, επίσης, και μέλη μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν μέρος με το ελικοπτεροφόρο «Ανουάρ ελ Σαντάτ», μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μια πυραυλάκατο, έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα μεταγωγικό C-130, ένα Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Από το Νεώριο Μόρο στα Χανιά, που βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, για τα εγκαίνια έκθεσης της ιστορίας του πολεμικού ναυτικού, μίλησε και για το υψηλό φρόνημα των στελεχών.

Οι τούρκοι από την άλλη, προχωρούν στην έκδοση παράνομης  NAVTEX, που δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, βάζοντας στο παιχνίδι των προκλήσεων και το Αμερικανικό ναυτικό, προκαλώντας την  έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Κυβερνητικές πηγές της Λευκωσίας αναφέρουν ότι το αμερικανικό πλοίο δεν βρίσκεται ακόμα στην περιοχή, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό, καθώς δίνει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβημάτων σε όλα τα επίπεδα και να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top