Κορυφώνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι. Σήμερα γιόρτασαν με παρελάσεις τα 43 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο ενώ ο Ερτογάν δήλωσε ότι η τουρκία δεν θα μείνει θεατής στις εξελίξεις. Σκληρή ήταν η απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά.

43 χρόνια μετά την εισβολή, η μαρτυρική Μεγαλόνησος μετρά τις πληγές της. Θρηνεί τους νεκρούς και τους άδειους τάφους. Με λιγοστούς πια γονείς των αγνοουμένων, καθώς 40 χρόνια μετά οι περισσότεροι έφυγαν από την ζωή, χωρίς να μάθουν κάτι για τις τύχες των παιδιών τους.

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα, το ψευδοκράτος στήνει γιορτές και παρελάσεις, γιορτάζοντας το έγκλημα που οδήγησε στην διχοτόμηση του νησιού. Ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι παραμένουν προκλητικοί και συνεχίζουν την αδιαλλαξία τους στο ζήτημα του κυπριακού.

«Πλέον κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μείνει θεατής αφήνοντας θύμα τον Τουρκοκυπριακό λαό επ ‘ άπειρον σε μη λύση και καταδικασμένο  στους περιορισμούς που δεν έχουν καμιά βάση δικαίου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.

Δείτε επίσης: Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Μουφτούογλου ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ για την εισβολή

Δείτε επίσης: Αναζωπυρώνεται ο "πόλεμος" Γερμανίας-Τουρκίας! "Δεν δεχόμαστε απειλές" λέει ο Τσαβούσογλου

Στους εορτασμούς στα κατεχόμενα παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Τα μονομερή βήματα των ελληνοκυπρίων είναι άκαιρα, επικίνδυνα και ενθαρρύνουν ένα αδιέξοδο», δήλωσε.

Σκληρή ήταν η απάντηση από την πλευρά του έλληνα υπουργού εξωτερικών. «Η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να απαλλαγεί η Κύπρος από τα τουρκικά στρατεύματα, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ζήσουν σε ένα δημοκρατικό κράτος, χωρίς την μπότα των τουρκικών στρατευμάτων».

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αφού καταδίκασε την τούρκικη εισβολή τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα να μην επιτρέψουμε ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος, ενώ ο Πάνος Καμμένος από την πρώτη ταξιαρχία της αεροπορίας στο Στεφανοβίειο της Μαγνησίας επισήμανε την αδιαλλαξία των τούρκων.

«Ο “Αττίλας” ακόμη και σήμερα προκαλεί και αμφισβητεί παντοιοτρόπως τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων.

Tags: