Δίνουν ασυλία στους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου γιατί δεν υπάρχουν πειθαρχικά συμβούλια

Οι εκκρεμείς υποθέσεις έφτασαν τις 4.351 το 2016

Δίνουν ασυλία τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου

Το άκρον άωτον του παραλογισμού επικρατεί στο Δημόσιο, καθώς επίορκοι υπάλληλοι παίρνουν ασυλία, αφού τα πειθαρχικά συμβούλια είτε υπολειτουργούν, είτε δεν έχουν συσταθεί καν.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων στοιβάζονται στα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία σε πολλούς φορείς δεν έχουν συγκροτηθεί καν, ενώ όπου υφίστανται πραγματοποιούν ελάχιστες συνεδριάσεις.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το 2016 είναι εντυπωσιακά.

Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351. Στα πρωτοβάθμια συμβούλια οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 3.316, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 εκκρεμούσαν 2.185 υποθέσεις.

Το ζήτημα των πειθαρχικών συμβουλίων αποτελεί πληγή για το Δημόσιο και η σωστή και επαρκής λειτουργίας τους ζητούμενο. Δυστυχώς όμως παρά τις παραινέσεις και τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί για το θέμα αυτό το πρόβλημα παραμένει.

Εντωμεταξύ, δεδομένου ότι η εκδίκαση των υποθέσεων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, πλην αυτών που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, εξακολουθούν να εργάζονται και να πληρώνονται από το Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το 2013 τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εξέδωσαν συνολικά 1.207 αποφάσεις, το 2014 1.500, ενώ το 2015 υπήρξε δραματική πτώση, αφού εκδόθηκαν μόλις 675 αποφάσεις.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε επί υπουργίας Κατρούγκαλου, ο οποίος με το νόμο του δημιούργησε κενά με αποτέλεσμα να επιστρέφουν ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους λόγω μη έγκαιρης εκδίκασης των υποθέσεών τους.

Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τροπολογία που προέβλεπε ότι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις μέχρι να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους. Ωστόσο δε λύθηκε, καθώς τα συμβούλια συνεχίζουν να μην υφίστανται ή να υπολειτουργούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top