Καρέ καρέ η δραματική διάσωση ορειβάτη που είχε εγκλωβιστεί στον Όλυμπο

Πάνω από 12 ώρες διήρκησε η επιχείρηση-Πρώτη ανάρτηση: 19-07-2017 11:06

Επί δώδεκα ολόκληρες ώρες οι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον ορειβάτη που είχε παγιδευτεί για τρεις μέρες σε ορθοπλαγιά στα Καζάνια του Ολύμπου.

Η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων.

Τον Ρουμάνο ορειβάτη προσέγγισαν διασώστες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, αφού πρώτα του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Ο ορειβάτης ήταν εξαντλημένος, αλλά καλά στην υγεία του.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 11 διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μέλη του Τμήματος Ορεινής Διάσωσης από την Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη και το παράρτημα της Κοζάνης.

Το χρονικό της διάσωσης

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης κινητοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν και έλαβε κλήση για βοήθεια. Ταυτόχρονα ενημέρωσε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ κινητοποιήθηκαν και τέσσερις διασώστες που βρίσκονταν στο οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο.

Οι συνθήκες που επικρατούσαν στο βουνό ήταν εξαιρετικά δύσκολες, με έντονες χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς με αποτέλεσμα μετά από αρκετές ώρες προσπαθειών οι διασώστες να υποχωρήσουν. Δύο μάλιστα από αυτούς τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ορθοπλαγιά των Καζανιών.

Στην περιοχή έφτασε και το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, το οποίο ξεκίνησε να επιχειρεί την Κυριακή το πρωί. Μάλιστα οι διασώστες βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον ορειβάτη από το Σάββατο μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής.

Δυστυχώς όμως ούτε και την Κυριακή οι συνθήκες επέτρεψαν στους διασώστες να προσεγγίσουν τον ορειβάτη με αποτέλεσμα να διακοπούν και πάλι οι έρευνες.

Το βράδυ της Δευτέρας τελικά, νέο κλιμάκιο 11 διασωστών μετέβη στον Όλυμπο για την υποστήριξη της επιχείρησης και τελικά χθες το βράδυ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σώο και αβλαβή τον ορειβάτη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top