Υπ.Παιδείας: Παράταση για τα μηχανογραφικά έως την Τρίτη-Αναμένεται «βουτιά» μεγαλύτερη από τα 800 μόρια στις βάσεις

Ποιές Σχολές δεν θα επηρεαστούν

Παράταση ως την Τρίτη για τα μηχανογραφικά

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή μηχανογραφικών δελτίων (Μ.Δ.2017) αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως σας έχει γράψει από χθες το star.gr.

Έτσι, αντί την Παρασκευή που κανονικά έληγε η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν τα δελτία τους μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιουλίου.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, για την υποστήριξη των υποψηφίων κατά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν την Τρίτη (18/7/17), κατά τις ώρες λειτουργίας σχολείων.

«ΒΟΥΤΙΑ» ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ  800 ΜΟΡΙΑ

Εν τω μεταξύ όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων είναι η σφαγή που έγινε στα μαθηματικά, η οποία και συνέβαλε στο να αναμένεται μια μεγάλη πτώση κυρίως στις οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου.

«Μεσοσταθμικά, η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τα 800 μόρια και θα διατρέχει όλη την κλίμακα» εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός φροντιστής.

«Θα παρατηρηθούν δηλαδή και ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις σε πολλά ΑΕΙ της περιφέρειας, τα οποία μάλιστα θα κινηθούν και κάτω από τη βάση», συνέχισε.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος, 429 μαθητές συγκέντρωσαν από 17.000 μόρια και πάνω, έναντι 807 πέρσι.

Όσον αφορά στις θετικές σπουδές, ο κ. Χατζηγέτας τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και διαφαίνεται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις σχολές οι οποίες κινήθηκαν πέρσι πάνω από τα 15.000 μόρια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τα αποτελέσματα των πανελληνίων, λιγότεροι κατά 663 είναι και οι μαθητές που κινήθηκαν πάνω από τα 17.000 μόρια, σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται πτώση και στα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα.

«Η πτώση, ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσει ορισμένες κοινές σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως επί παραδείγματι, τα πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ», συμπληρώνει ο κ. Χατζητέγας.

Για τις ιατρικές σχολές τόνισε ότι φέτος είναι 1.386 οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν περισσότερα από 18.500 μόρια, σε σχέση με 1.422 που ήταν πέρσι. Επεσήμανε δε, ότι ειδικά για τις ιατρικές σχολές, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός, ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους φέτος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 35 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρσι κινήθηκαν άνω των 19.000, προδιαγράφει «την οριακή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων όλων των ιατρικών σχολών».

Στις θεωρητικές σχολές, περίπου 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρσι συγκέντρωσαν από 17.500 μόρια και πάνω.

«Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε άνοδο σε όλες τις περιζήτητες νομικές σχολές, αλλά και τις σχολές της ψυχολογίας» σχολίασε ο κ. Χατζητέγας και εκτίμησε ότι στις νομικές σχολές η άνοδος θα είναι της τάξεως των 200 μορίων.

«Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται άνοδος, η οποία θα ξεκινάει από τα 150 και θα φτάνει στα 500 μόρια», πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά στις παιδαγωγικές σχολές, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρσι, όμως υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση γι’ αυτές φέτος, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις σχολές αυτές.

«Ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα, η άνοδος θα υπερβεί και τα 1.000 μόρια», κατέληξε ο κ. Χατζητέγας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top