Συνάντηση δωδεκαθεϊστών κάτω απο τον Όλυμπο: Έκαναν πομπή στους δρόμους με χλαμύδες, σπορτέξ, περικεφαλαίες και δάδες

Έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ-Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ έγινε η συνάντηση των δωδεκαθεϊστών στους πρόποδες του Ολύμπου.

Όπως βλέπετε και στο πλούσιο φωτορεπορτάζ, το Λιτόχωρο γέμισε πριν από μερικές ημέρες με άνδρες και γυναίκες ντυμένους με χλαμύδες (συνδυασμένες με αθλητικά παπούτσια) και περικεφαλαίες ή φύλλα κισσού, οι οποίοι κρατούσαν δάδες, ασπίδες και δόρατα.



Όλοι μαζί, έδωσαν «το παρών» στα φετινά «Προμήθεια», ενώ ακολούθησε και πομπή στους δρόμους του Λιτοχώρου, η οποία κατέληξε στο αμφιθέατρο του χωριού.

«Παρών» ήταν και το Associated Press το οποίο κάλυψε το θέμα.

Να σημειώσουμε, ότι κάθε καλοκαίρι, τον μήνα Ιούλιο, εκατοντάδες «δωδεκαθεϊστές» μαζεύονται για να υμνήσουν τα θεία τους. Το ετήσιο προσκύνημα έχει ξεκινήσει από το 1996, με πλήθος δραστηριοτήτων. Στα όρη και τα βουνά κρατώντας παραμάσχαλα χλαμύδες, σανδάλια, στάρι, ξηρούς καρπούς και «ανθόσπαρτα» στεφάνια για να εκφράσουν την πίστη τους στους αρχαίους Ελληνες θεούς, επιδίδονται σε προσευχές, παιχνίδια φαντασίας, οργανώνουν ακόμη και μαραθωνίους, γράφει. 



Το κίνημα των πολυθεϊστών ξεπήδησε τη δεκαετία του 1990, εξάντλησε όλες τις υπερβολές και τις γραφικότητες που το χαρακτηρίζουν, επιβίωσε στον πόλεμο που του ασκήθηκε από την Εκκλησία -πολλοί ήταν εκείνοι που ταύτιζαν τους πολυθεϊστές με τους σατανιστές- και σήμερα, 25 χρόνια μετά, στέκει ακόμη στο περιθώριο, τυλιγμένο με ένα πέπλο μυστηρίου. Ο πολυθεϊσμός δεν επιβάλλει κανόνες στην καθημερινή ζωή όσων τον ασπάζονται, αλλά δίνει κατευθύνσεις για πρακτικά θέματα της καθημερινότητας οι οποίες συμβαδίζουν -με τι άλλο;- με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. 

Στο δημοσίευμα αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσωπα της ομάδας των αρχαιολατρών όπως σε αυτό του Τζορτζ Κλωνής, πρώην οδηγού λεωφορείου, ο οποίος αφοσιώθηκε στους... αρχαίους θεούς. Στα δρώμενα συμμετέχει τα τελευταία 14 χρόνια, έχει δικό του σπίτι στον Ολυμπο και δηλώνει ότι για εκείνον «άνοιξε μια πόρτα». 

Αλλος δωδεκαθεϊστής ο συνταξιούχος υπάλληλος Τηλεπικοινωνίων και Πληροφορικής,  Δημήτρης Καλατζής που κουβαλά μαζί του πάντα τον εξοπλισμό του, όλη την στολή του. «Τι σημασία έχει, αν δεν ντυθείς; Ολα τα άλλα είναι δευτερεύοντα», απαντά. 

Το Αssociated Press αναφέρει ότι μπορεί ναι μεν ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός να είναι η κυρίαρχη θρησκεία στη χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά το αρχαίο πνεύμα και το αρχαίο παρελθόν δεν έφυγε ποτέ από πάνω μας. Από τα ονόματα στις οδούς, τα αρχαία νομίσματα που κυκλοφορούν, οι ναοί και τα αγάλματα που έχουν «επιζήσει» μέχρι και σήμερα. «Τα παιδιά διδάσκονται ακόμη Μυθολογία στα σχολεία», σημειώνει. 



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top