Για να βγει το μεροκάματο , οι νέοι... πιάνουν δίσκο και ξεκινούν να γράφουν χιλιόμετρα στην άμμο . "Η εποχική δουλειά είναι η σωτηρία μου " μας λέει ο Νίκος όπου δουλεύει σε beach bar, τα τελευταία χρόνια .

Η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%  γι' αυτό πολύ συχνά αποδέχονται δουλείες του ποδαριού με μισθούς πείνας και τη μαύρη εργασία φυσικά να καραδοκεί...

Καθημερινά γίνονται περισσότερες από 50 καταγγελίες . Επιτήδειοι τους τάζουν εποχική εργασία , σε κοσμοπολίτικα νησιά με μισθούς που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ, αλλά η πραγματικότητα όταν φτάνουν εκεί είναι εντελώς διαφορετική.

«Εργαζόμενοι στους οποίους υποσχέθηκαν στην Μύκονο ότι θα έχουν ένα καλό μισθό , 8 ώρες και διαμονή , όταν έφτασαν στο νησί τους έριξαν σε μια τρώγλη με άλλους 10 , δουλεύαν 14 ώρες και τους ξυπνούσαν ακόμη και στον ύπνο τους για να δουλέψουν ενώ όταν είδαν το εκκαθαριστικό έγραφε 400 ευρώ "

Όσο για τους ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας; Ούτε κουβέντα.

«Θα σας πω μόνο οτι η επιθεώρηση εργασίας στη Ρόδο έχει στελεχωθεί μόνο με 3 άτομα με τους εργαζόμενους να εργάζονται εκεί κατά κόρον τους θερινούς μήνες»

Χαρακτηριστικό είναι ότι  η μερική απασχόληση  το 2016 αποτελούσε το 50,3% των νέων προσλήψεων ενώ η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζομένους