Στα ράφια τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα-Απελευθερώνονται οι τιμές

Δείτε σε ποια δεν χρειάζεται πλέον ιατρική συνταγή

Αναλγητικά σιρόπια και χάπια, σπρέι για το συνάχι, καραμέλες για το λαιμό, στοματικά διαλύματα, αλοιφές και πολλά ακόμη φάρμακα, για τα οποία δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, τιμολογήθηκαν εκ νέου από το Υπουργείο Υγείας που παρουσίασε ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης. Στην ουσία απελευθερώνεται επίσημα η τιμή πώλησης 599 ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων), αφού η τιμή που προτείνει το υπουργείο είναι ενδεικτική αλλά όχι υποχρεωτική.

«Ένα φάρμακο που θα αναγραφεί ως ενδεικτική τιμή 5 ευρώ και αυτή η τιμή θα διατίθεται από τα φαρμακεία ο φαρμακοποιός μπορεί να το έχει αγοράσει και 5,5 γιατί δεν είναι δεσμευτική η χονδρική τιμή» δήλωσε στο Star ο Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι πολίτες και στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ εμφανίζονται μοιρασμένοι. Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν σύγκριση τιμών και θα επιλέξουν την πιο χαμηλή, και υπάρχουν κι εκείνοι που είναι πιο παραδοσιακοί και επιμένουν στη λύση του φαρμακείου.

Ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές προς όφελος του καταναλωτή. Οι φαρμακοποιοί πάντως έχουν τις ενστάσεις τους. Κι ενώ σε όλα τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης η χρήση και διάθεση των γενοσήμων και των ΜΗΣΥΦΑ είναι μια παγιωμένη κατάσταση, στην Ελλάδα ακόμα γινεται προσπάθεια για την καθιέρωσή τους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top