Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Γιατί αδυνάτισε ο Μπο και όχι η Λάουρα- Τι ρόλο παίζει η καρύδα

O Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας εξηγεί τι παθαίνει ο μεταβολισμός στον Άγιο Δομίνικο-Πρώτη ανάρτηση:03-07-2017 11:30

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Γιατί αδυνάτησε ο Μπο και όχι η

Αν μιλήσουμε ειλικρινά με τον εαυτό μας, θα παραδεχτούμε ότι βλέπουμε Survivor –και το απολαμβάνουμε!

Αν ακούσουμε ακόμα πιο προσεκτικά τη φωνούλα μέσα μας, θα διαπιστώσουμε ότι, όχι μόνο βλέπουμε, αλλά σχολιάζουμε κιόλας. Όσοι έχετε πάρει θέση σε συζήτηση για τα κιλά της Λαουρίτας, σηκώστε το δεξί σας χέρι ψηλά. Είστε πιο πολλοί απ’ ότι νομίζετε.

Αυτό που σίγουρα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης, πάντως, εκτός από τα κιλά της Λαουρίτας, είναι τα κιλά του Μπο, που, κυριολεκτικά, εξαφανίστηκαν. Μαζί με τη Λάουρα, στο στόχαστρο βρέθηκε και η Ευρυδίκη, την οποία κατηγορούν, επίσης, ότι πάχυνε, ενώ στον αντίποδα, ερωτηματικά προκάλεσε η αδυναμία του «Σπαλ»- πώς έχασε τόσα κιλά ενώ ήταν ήδη τόσο αδύνατος;

Φρένο στους ισχυρισμούς και τα σενάρια βάζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας. Το star.gr επικοινώνησε μαζί του, προσπαθώντας να καταλάβει τι πραγματικά παθαίνει ο μεταβολισμός στον Άγιο Δομίνικο.

«Οι τρεις βασικοί παράγοντες που μας νοιάζουν εδώ είναι ο μεταβολισμός των παικτών, το φαγητό που κατανάλωναν και οι λοιποί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την εικόνα του σώματός τους» εξηγεί ο Κωνσταντίνος.

Μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός είναι μια περίπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μαθαίνουμε από τον Κωνσταντίνο. «Οι άντρες καίνε από την φύση τους περισσότερες θερμίδες. Δυστυχώς, είναι μια αδικία της φύσης η οποία γίνεται όλο και πιο εμφανής όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος .Όσο περισσότερη είναι η μυϊκή μάζα τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο μεταβολισμός. Οι ‘φουσκωμένοι’ και οι γυμνασμένοι του Survivor μπήκαν στο παιχνίδι με μεταβολικές ανάγκες που θα ήταν πρακτικά αδύνατο να καλυφθούν, ακόμα και με όλα τα έπαθλα».

«Όσο λιγότερο τρώμε, τόσο πιο πολύ πέφτει ο μεταβολισμός. Το σώμα μας έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε ό,τι συνθήκες και να το βάλουμε. Όταν υπάρχει έλλειψη τροφής, τότε θα προσπαθήσει να μειώσει τις καύσεις του για να επιβιώσει καλύτερα. Αυτό είναι ακόμα πιο έντονο σε σώματα που δεν έχουν πολλά κιλά να κάψουν» προσθέτει.

Φαγητό

Η καρύδα και το ρύζι, που είναι οι βασικές τροφές που καταναλώνουν οι παίκτες δεν είναι διαίτης, σύμφωνα με τον διαιτολόγο. Μια ολόκληρη καρύδα, όπως λέει, έχει περίπου 1.300 θερμίδες ενώ μια κούπα μαγειρεμένο ρύζι έχει γύρω στις 210. «Έχουν πάρα πολύ χαμηλές ποσότητες πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την διατήρηση της μυϊκής μάζας. Οι πιο μυώδεις παίκτες λοιπόν δεν έχασαν βάρος μόνο λόγω των μειωμένων θερμίδων και των αυξημένων αναγκών τους, αλλά έχασαν και μυϊκή μάζα λόγω της έλλειψης πρωτεϊνών. Επιπλέον, η μείωση μυϊκής μάζας είναι πολύ πιο εμφανής από την μείωση λίπους».

Όσον αφορά τις μερίδες, που ήταν ίδιες για κάθε παίκτη, «μπορεί η ίδια μερίδα να ήταν αρκετή για την Λάουρα και την Ευρυδίκη, ο Κοκκινάκης και ο Σπαλιάρας, όμως, με την ίδια μερίδα θα έχαναν βάρος. Ιδανικά, το φαγητό θα το μοιράζανε ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, έτσι ώστε οι πιο ογκώδεις παίκτες να μπορούσαν να διατηρήσουν μέχρι ένα βαθμό το βάρος και την μυϊκή τους μάζα».

Λοιποί παράγοντες

Άλλα θέματα, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος, που παίζουν σημαντικό ρόλο, είναι η κατακράτηση υγρών και οι ορμονικές αλλαγές. «Λόγω του ιδρώτα, σε ένα περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει πολύ συχνά κατακράτηση υγρών η οποία επίσης δημιουργεί φούσκωμα στην κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια. Αυτό το φούσκωμα μπορεί να γίνει αντιληπτό σαν λίπος, κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδαίσθηση». Ακόμα, η διαταραχή του κύκλου των γυναικών, ειδικά εκείνων που έφτασαν στα τελευταία στάδια του Survivor, «ευθύνεται και πάλι για το φούσκωμα στην κοιλιά».

Γιατί λοιπόν κάποιοι παίκτες έχασαν κιλά και άλλοι φαίνονται να φούσκωσαν;

«Η βασική διαφορά ανάμεσα στους παίκτες δεν είναι ποιοι έχασαν κιλά και ποιοι όχι, αλλά ποιοι φαίνονται ότι έχασαν και ποιοι όχι. Όλοι οι παίκτες έχασαν βάρος, απλά σε κάποιος δεν είναι τόσο εμφανές» εξηγεί ο διαιτολόγος.  

Αν θέσουμε ως παραδείγματα τον Μπο και τη Λάουρα και τα συγκρίνουμε, ο Κωνσταντίνος αναλύει το εξής: Ο μεν Μπο είχε πολύ υψηλή μυϊκή μάζα, ενώ η Λάουρα είχε φυσιολογικό βάρος. Ο Μπο είχε πολύ υψηλό μεταβολισμό, που δεν μειώθηκε δραστικά, ενώ της Λάουρας μειώθηκε απότομα, καθώς δεν είχε περιθώριο να χάσει κιλά. Όταν έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες, για τον Μπο ήταν δίαιτα, καθώς έχασε περίπου 30 κιλά, ενώ η Λάουρα έχασε περίπου 10, γιατί «δεν έχουν τις ίδιες μεταβολικές ανάγκες». Ακόμα, ο Μπο «είχε εμφανώς μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, οπότε όταν αυτή μειώθηκε φάνηκε αμέσως».

«Η κατακράτηση υγρών λόγω ζέστης είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα» αναφέρει ο Κωνσταντίνος και προσθέτει: «Παράλληλα, η διακοπή της περιόδου προκαλεί και αυτή πολύ έντονο φούσκωμα, το οποίο γίνεται πιο έντονο όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η διακοπή».

Επομένως, τα κιλά που είχε χάσει η Λάουρα δεν φαίνονταν, γιατί καλύπτονταν από το φούσκωμα.

Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος είναι κάθετος: Είναι εξαιρετικά πιθανό οι παίκτες «να ξαναπάρουν τα κιλά τους αρκετά γρηγορά μόλις ξεκινήσουν να τρώνε κανονικά πάλι». Και, όσον αφορά εσάς που σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη δίαιτα του Survivor, με τις καρύδες και τους ανανάδες, ο Κωνσταντίνος απαντά: «Πιστέψτε με υπάρχουν πολύ πιο εύκολοι και υγιεινοί τρόποι να χάσετε κιλά, οπότε καλό είναι να την αποφύγετε!».

*Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc - King's College London), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (PG - University of Liverpool) και Nutrition Coach.

Τον βρίσκετε στο info@lovemykilos.com και στο lovemykilos.com.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top