Την ώρα που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά σε πολλές γειτονιές, υπάρχουν δήμοι που είναι πεντακάθαροι. Το παράδοξο που θα δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ του Star είναι ότι στον ίδιο δρόμο οι κάδοι στη μία πλευρά είναι άδειοι, ενώ στην απέναντι πλευρά του δρόμου είναι γεμάτοι με σκουπίδια. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στα σύνορα των Δήμων Περιστερίου-Χαϊδαρίου. Το Περιστέρι καθαρίζει, το Χαϊδάρι όχι! 

Το αδιέξοδο της όποιας προσπάθειας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών βιώνουν οι κάτοικοι των πόλεων που βλέπουν τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά στους  κάδους των απορριμμάτων και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να ελοχεύει. Κι όμως στους δρόμους του Ψυχικού, της Φιλοθέης, του δήμου Παπάγου και του Παλαιού Φαλήρου η εικόνα είναι διαφορετική.

Στο δήμο Ψυχικού για παράδειγμα σκουπίδια στους δρόμους δεν υπάρχουν. Είναι το σύστημα λειτουργίας του δήμου. Σε μια περιοχή που δεν είναι πυκνοκατοικημένη, το κάθε σπίτι έχει τον δικό του κάδο. Έτσι περιορίζεται ο όγκος των σκουπιδιών, ενώ σε ό,τι αφορά στα δημόσια κτίρια, τα σχολεία, και τις εκκλησίες τα απορριμματοφόρα βγαίνουν στους δρόμους και μαζεύουν τα σκουπίδια. 

Ίδια εικόνα και στο παλαιό Φάληρο, καθώς στους δρόμους δεν υπάρχουν σκουπίδια. Οι συμβασιούχοι στο δήμο είναι ελάχιστοι. Το 2015 ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου δεν παρέτεινε τις συμβάσεις, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι της συγκεκριμένης περιοχής να ανήκουν σε άλλη κατηγορία από τους συμβασιούχους που τώρα διεκδικούν τη μονιμότητα.

Άλλοι δήμοι, όπως της Ρόδου, του Ωρωπού, του Θερμαϊκού, της Πτολεμαΐδας και της Καρπάθου έχουν αναθέσει σε ιδιώτη μέρος της συλλογής των σκουπιδιών. Εξ ολοκλήρου, ιδιώτες συλλέγουν τα σκουπίδια από μικρά νησιά. 
 

 

Tags: