Στους 43 βαθμούς θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο το Παρασκευοσαββατοκύριακο, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μάλιστα, ο καύσωνας θα συνοδευτεί με σκόνη που έρχεται από την Αφρική.

Κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που θα μας ...κάψουν θα έχουμε στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Θερμές αέριες μάζες έρχονται από την Αφρική, με αποτέλεσμα το θερμόμετρο, από την Παρασκευή, να αγγίξει τους 43 βαθμούς.

Ο μετεωρολόγος Μανώλης Αναδρανιστάκης εξηγεί ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στις υψηλές πιέσεις που θα έχουμε πάνω από τη χώρα μας και στις πολύ θερμές αέριες μάζες που έρχονται από τη βόρεια Αφρική, επειδή επικρατεί ένα ισχυρό νοτιοδυτικό ρεύμα».

Σε πάρκα, παραλίες και κλιματιζόμενες αίθουσες θα βρει ανάσα δροσιάς ο κόσμος μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κοζάνη και τη Φλώρινα, οι κάτοικοι θα δουν το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς.

Με κάθε μεταφορικό μέσο, οι πολίτες επισκέπτονται τις παραλίες. Φοιτητές και συνταξιούχοι στοιβάζονται στα λεωφορεία για να φτάσουν όσο πιο οικονομικά γίνεται στις κοντινές πλαζ.

Σήμερα, Δευτέρα, το θερμόμετρο έδειξε 38 βαθμούς και πολλοί ήταν αυτοί που ...έτρεξαν στις παραλίες. Φανταστείτε τι θα γίνει το Παρασκευοσαββατοκύριακο! 

Αγκαλιά με κλιματιστικά και ανεμιστήρες σκοπεύουν αρκετοί να περάσουν τις καυτές ημέρες που έρχονται.

Ο πνευμονολόγος, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζει ότι «θα πρέπει να βγαίνουμε ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, να πίνουμε συχνά πολύ νερό, να τρώμε φρούτα και λαχανικά, να κάνομε συχνά δροσερά μπάνια».

Μαζί με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα έρθει στη χώρα μας και σκόνη από την Σαχάρα.

«Η Αφρικανική σκόνη προσθέτει ένα επιπλέον πρόβλημα στους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Ένα έξυπνο τρικ είναι να κλείνουν τις κουρτίνες όταν έχουν ανοιχτά τα τζάμια, έτσι ώστε να μπαίνει όσο λιγότερη σκόνη γίνεται, να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο άμεσα και να ρυθμίσουν την αγωγή τους» προσθέτει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Tags: