"Το ανθρώπινο πρόσωπο της μετανάστευσης" στη διάσκεψη της UNESCO και του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών

Μαρτυρίες, εισηγήσεις και προτάσεις σημαντικών προσωπικοτήτων για το προσφυγικό ζήτημα

«Tο ανθρώπινο πρόσωπο της μετανάστευσης» ήταν το θέμα κοινής διάσκεψης της UNESCO και του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, με την συμμετοχή του ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στη διάσκεψη παρουσιάστηκαν το ιστορικό πλαίσιο, η ανάλυση των δεδομένων, οι μαρτυρίες, η εμπειρία και τα διδάγματα από το προσφυγικό ζήτημα.

«Ενεργούμε για να ενισχύσουμε τις κοινωνικές υποδοχές και να ευνοήσουμε νέους τρόπους για να ζήσουμε μαζί κυρίως στις πόλεις. Αυτό είναι το πνεύμα της πρωτοβουλίας μας “φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες” που ξεκίνησε το 2016 μαζί με το Ίδρυμα Μ.Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με τη διεθνή συμμαχία των πόλεων αποκλειστική και διαρκείας. Και αυτός είναι ο σκοπός μας στην UNESCO. Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω και για άλλη μια φορά να εκφράσω τον βαθύτατο σεβασμό μου στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO που συμμετέχει μαζί μας σε αυτή τη σύνοδο», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα.

Κύριος σκοπός της συνόδου ήταν να ενημερώσει για την μεταναστευτική πολιτική, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τοποθετείται στο επίκεντρο όλων των δράσεων.

Κεντρικοί ομιλητές της συνόδου ήταν ο κύριος Ντανιέλ Ροντό, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην UNESCO, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως του Οργανισμού, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, κύριος Νταβίντ Μαλόν.

«Στην πραγματικότητα αν κοιτάξετε τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία μετανάστευσης, δεν υπάρχουν πολλές μετακινήσεις τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο κύριος Νταβίντ Μαλόν.

«H σημερινή πραγματικότητα της παγκόσμιας κινητικότητας απαιτεί την αντιμετώπιση της ποικιλομορφίας που εμπλουτίζει την ανθρωπότητα και διατηρεί την ευημερία μας. Η βιωσιμότητα των πόλεων και των εθνών μας εξαρτάται από την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ένταξης, καθώς και ενεργώντας ευεργετικά με συμπόνια και αλληλεγγύη», δήλωσε από την πλευρά της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως του Οργανισμού, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στη σύνοδο καθορίστηκαν οι προτεραιότητες της UNESCO, των Ηνωμένων Εθνών και του ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που εντάσσονται στην προσπάθεια επεξεργασίας ενός παγκόσμιου πλαισίου για την μετανάστευση. Οι παραπάνω φορείς μαζί με το διεθνές δίκτυο πόλεων, επεξεργάζονται έναν οδηγό με νέες ιδέες και πρακτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα.

«Από την πλευρά μου, ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, καθώς και ως Ελληνίδα πολίτης, δεσμεύομαι σε αυτόν τον αγώνα και αισθάνομαι πραγματικά προνομιούχος να ενώσω τις δυνάμεις μαζί σας», πρόσθεσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Κατά την διάρκεια της συνόδου, φορείς που ασχολούνται με το προσφυγικό, αλλά και δημόσιοι λειτουργοί, ξένοι εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και άλλοι, κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους και έκαναν εισηγήσεις και προτάσεις, σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top