ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ στη Λέσβο! ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ το χωριό Βρίσα-Το εγκατέλειψαν οι κάτοικοι! Συνεχείς οι μετασεισμοί

Μια ΝΕΚΡΗ στα χαλάσματα

ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ στη Λέσβο! ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ το χωριό Βρίσα-Το εγκατέλειψαν οι κάτοικοι! Συνεχείς οι μετασεισμοί

Η επόμενη μέρα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ βρίσκει τους κατοίκους της Λέσβου ανήσυχους, καθώς η ένταση του εγκέλαδου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές κατά κύριο λόγο στα νότια του νησιού. Από τα σπίτια που κατέρρευσαν, κυρίως στο χωριό Βρίσα, ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 15 άνθρωποι.

Σκηνές στήθηκαν με τη βοήθεια του Ελληνικού στρατού προκειμένου να περάσουν το βράδυ τους οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, τα χωριά στα οποία καταγράφονται ζημιές είναι περισσότερα από 12.

Συνεχείς οι μετασεισμοί

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, με μία δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να καταγράφεται στις 21:25, ενώ στα 4,9 Ρίχτερ μετρήθηκε ο πιο ισχυρός εξ αυτών, τρία λεπτά μετά την κατά τα φαινόμενα κύρια δόνηση των 6,1 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι σεισμολόγοι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά, με την τελευταία σεισμική δόνηση να σημειώνεται στις 22:52 το βράδυ της Δευτέρας με ένταση 3,1 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους του νησιού και κυρίως της νότιας Μυτιλήνης όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα να μην μπουν στα σπίτια τους για τις επόμενες 48 ώρες που θα συνεχιστεί η μετασεισμική ακολουθία. 

Οι δεκάδες μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,7 Ρίχτερ ωστόσο οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσουν έως και τα 5,5 Ρίχτερ.

Εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας το χωριό Βρίσα, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού στη Λέσβο.

Οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών και στον καταυλισμό ο οποίος στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από τον στρατό.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γήπεδο του Πολιχνίτου για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.

Αναβάλλονται οι  σημερινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει τις σημερινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά.

Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Λέσβου: Ολοκληρωτική καταστροφή στη Βρισά

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει.

Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές»

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωρίο Βρισά των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

Ζημιές στο Πλωμάρι

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια 

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου. Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Κανένα σοβαρό πρόβλημα σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες-Ασφαλείς οι 120 σύνεδροι του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR)

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.

Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.

*με πληροφοριες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top