Ο σεισμολόγος κ. Γκανάς στο Star: "Δεν πρέπει κανένας να μπει στο σπίτι του τις επόμενες 48 ώρες- Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό"

Συναγερμός μετά τον σεισμό που έπληξε το Ανατολικό Αιγαίο

Ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Θανάσης Γκανάς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την κα. Μάρα Ζαχαρέα για τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μυτιλήνη, όπως και για το τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι στα όρια του φυσιολογικού» εξηγεί ο κ. Γκανάς. «Έχουν γίνει 3 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 ρίχτερ και 15 με μέγεθος πάνω από 3 ρίχτερ. Περίμενα να έχουμε έναν ακόμα σχετικά ισχυρό μετασεισμό, αλλά αν δεν συμβεί δεν θα είναι έκπληξη».

Οι επόμενες 48 ώρες, όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, θα είναι κρίσιμες, για το αν θα γίνει μετασεισμός της τάξης των 4,5-5 ρίχτερ.

«Το ρήγμα αυτό δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας, δεν υπάρχει καμία σχέση με τη Μικρά Ασία. Είναι ένα μικρό ρήγμα, υποθαλάσσιο, νότια του Πλωμαρίου. Η διαταραχή της θάλασσας είναι φυσιολογική, καθώς υπήρξε μια μικρή ανύψωση, κάποιων εκατοστών, της Λέσβου, που είχε σαν αποτέλεσμα να μετατοπιστεί και η στάθμη της θάλασσας».

«Εκτιμώ ότι ο σημερινός σεισμός είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο κύριος» τονίζει ο σεισμολόγος.

Δεν πρέπει, όμως, κανένας κάτοικος να μπει στο σπίτι του, αν υπάρχει η παραμικρή βλάβη. «Κανείς να μην μπει σπίτι του σήμερα κι αύριο, μέχρι να περάσουν τεχνικά κλιμάκια της ΥΑΣ και γνωματεύσουν. Όσοι διαμένουν σε κατοικίες χτισμένες μετά το 1984, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς Τούρκων σεισμολόγων, που περιμένουν νέο ισχυρό σεισμό, στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά, και που υποστηρίζουν ότι εκκενώθηκε ενέργεια ίση με αυτή 2 ατομικών βομβών, ο κ. Γκανάς είναι κάθετος: «Έχω ακούσει κι άλλες φορές άστοχες εκτιμήσεις, χωρίς επιστημονική βάση. Η Κωνσταντινούπολη είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού και δεν έχει καμία σχέση με το τεκτονικό καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή της Λέσβου και της Χίου. Τώρα, το πόση ενέργεια εκτονώθηκε μπορεί να υπολογιστεί, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να τρομάζει».

 

Δείτε το βίντεο 

 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ VIDEO απο τον σεισμό της Μυτιλήνης-«Ισοπεδώθηκε» η Βρίσα-Τρέμει η γη

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ για τα 6,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη: Έρχονται ισχυροί μετασεισμοί λέει στο star.gr ο Κ.Παπαζάχος

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΣ ο σεισμός στη Μυτιλήνη-Πότε είναι ασφαλές οι κάτοικοι να μπουν ξανά στα σπίτια τους

Ισχυρός σεισμός στη Μυτιλήνη: ΝΕΚΡΗ ανασύρθηκε μια 45χρονη γυναίκα από τη Βρίσα

Στο star.gr ο κάτοικος που κατέγραψε σε VIDEO τις βιβλικές καταστροφές στη Βρίσα: «Έχει πέσει όλο το χωριό»

ΣΟΚΑΡΕΙ πατέρας 2 παιδιών στη Μυτιλήνη: "Μας είπαν να μη μείνουμε σπίτι μας το βράδυ-'Εχουμε πρόβλημα με τα μωρά"

«Ένιωθα ότι θα άνοιγε η γη να με καταπιεί»- Συγκλονίζει η μαρτυρία από τη Μυτιλήνη μιας μάνας τριών παιδιών

Αντιπεριφερειάρχης Μυτιλήνης: "Κατέρρευσε το σπίτι μου απ’ τον σεισμό- Έχουμε 2 τραυματίες και 1 αγνοούμενη"

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top