ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ για τους όρους «αγόρι» και «κορίτσι» σε εκπομπή της ΕΡΤ1 –ΒΙΝΤΕΟ

Μεταξύ άλλων στο πάνελ συμμετείχε ο εκπαιδευτικός και τέως γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Κωστής Παπαϊωάννου

Προβληματισμό προκάλεσε εκπομπή της ΕΡΤ για την «Θεματική εβδομάδα στα σχολεία, Φάκελος – Έμφυλες Ταυτότητες».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Μάριον Μιχελιδάκη προσκάλεσε στο στούντιο τον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό και τέως γενικό γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Φωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων, τον Δημήτρη Παπαδημητριάδη, ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή, την Αντιγόνη Λυμπέρη, εκπαιδευτικό – κοινωνιολόγο, την Ιωάννα Ροτζιώκου, Αστυνομικό, εκπρόσωπο τύπου ΕΛ.ΑΣ και τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο. Στο κοινό παρευρέθηκαν μέλη από το Πολύχρωμο Σχολείο, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, μία μαθήτρια και μία μητέρα.

Ο κύριος Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και τέως γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «αν ο δάσκαλος "παίξει" με λάθος τρόπο με τα θέματα του φύλου με μια κουβέντα, όπως “οι άντρες δεν κλαίνε, τι είσαι κοριτσάκι, είσαι;” στην πιο ακατάλληλη στιγμή αυτό μπορεί να λειτουργήσει με πολύ τραυματικό τρόπο».

«Αυτά τα προγράμματα (σ.σ. έμφυλες ταυτότητες, τρανσεξουαλισμός) κάνουν το σωστό, ξεκινώντας από το 2ο σπίτι των παιδιών, το σχολείο. Από την ηλικία των 5 ετών, θα έπρεπε να συζητούνται αυτά τα ζητήματα κι έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε, καθώς τα παιδιά, αν από μικρά δεν μαθαίνουν την αποδοχή, θα είναι οι πρώτοι ενήλικες, όπου ανεπίδεκτοι μαθήσεως για την αποδοχή της διαφορετικότητας, θα βρεθούν απέναντι σε ζητήματα, όπως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, θα είναι συμμέτοχοι σε σεξιστικές ενέργειες και ενδεχομένως θα είναι παιδιά που δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν σωστά με τους γύρω τους και επομένως, η άγνοια που πάντα προκαλεί τον φόβο, θα προκαλεί μια συστολή κι αυτό το φαινόμενο να διαιωνίζεται», συνέχισε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

Κάποια στιγμή το θέμα έφτασε στα παλιά αναγνωστικά στα σχολεία, τα οποία προωθούσαν την οικογένεια και τα «στερεότυπα» αγόρι-κορίτσι. Φράσεις όπως το «φέρσου σαν κυρία» και «φέρσου σαν άνδρας» και παιχνίδια όπως «μπάλα για τα αγόρια», «επάγγελμα για αγόρια», «κούκλα για τα κορίτσια»  αντιμετωπίζονται με προβληματισμό. 

Η κυρία Αντιγόνη Λυμπέρη, εκπαιδευτικός – κοινωνιολόγος, υποστήριξε ότι σήμερα «δεν υπάρχουν αντρικά επαγγέλματα», επισημαίνοντας ότι είναι λάθος να λέμε στα παιδιά τι παιχνίδια να πάρουν (αγορίστικά/ κοριτσίστικα).

 

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top