Το Κατάρ, ο Ερντογάν και οι άλλοι

Ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου σχολιάζει τις εξελίξεις στο STAR

Τις εξελίξεις στο Κατάρ μετά το αραβικό μπλόκο, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Το Κατάρ, αν και είναι ένα πολύ μικρό κράτος, συγκεντρώνει μεγάλο πλούτο –ειδικά ο εμίρης της χώρας είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, όπως είπε η κυρία Ζαχαρέα, η περιουσία του εμίρη του Κατάρ ξεπερνά αυτήν της βασιλικής οικογένειας.

Στο ερώτημα της «γιατί αυτός ο άνθρωπος να έχει ανάγκη τη συνεργασία με τους τζιχαντιστές;», ο κύριος Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «δεν έχει αποδειχτεί από καμία πλευρά ότι κάποια κυβέρνηση αραβικής χώρας έχει άμεση σχέση με χρηματοδότηση τζιχαντιστών. Πάρα πολλά funds ή επιχειρηματικοί όμιλοι μπορεί να δίνουν χρήματα στους τζιχαντιστές, αλλά δεν έχει αποδειχτεί αυτό για καμία κυβέρνηση».

«Το Κατάρ είναι μια μικρή χώρα, αλλά πολύ πλούσια και κυρίως είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το γεγονός ότι Κατάρ και Ιράν εκμεταλλεύονται μέσα από σιωπηλή συμφωνία το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον περσικό κόλπο, είναι αυτό που προκαλεί την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, το Κατάρ είναι μια χώρα που παραδοσιακά έχει ουδέτερη στάση απέναντι στο Ιράν, κάτι που δεν βλέπει με καλό μάτι η ηγεσία της σουνιτικής πλευράς, που είναι η Σαουδική Αραβία», τόνισε

Το Κατάρ έχει επίσης στενές σχέσεις με τον Ερντογάν! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Όπως είπε ο κύριος Χατζηβασιλείου, «ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, να καλύψει το κενό που έχει βρει στην περιοχή, καθώς η ΕΕ έχει καθυστερήσει και δεν έχει αναλάβει κάποια δράση. Προσπαθεί να αυξήσει το γόητρο του, και να δώσει νέα εθνική ανάταση στους Τούρκους, βρίσκοντας ένα νέο πεδίο εξωτερικής πολιτικής. Δεν τα πάει καλά στην Συρία και έτσι προσπαθεί να στραφεί αλλού και να επωφεληθεί».

Δεν είναι βέβαιο πάντως ότι η κρίση θα κλιμακωθεί, διότι όπως είπε ο καθηγητής, αν γίνει αυτό, τότε  «το Κατάρ μπορεί να εναγκαλιστεί περισσότερο με το Ιράν, γεγονός που δεν το θέλουν οι άλλες δύο πλευρές. Η επόμενη μέρα στην περιοχή για να μπορέσει να έχει ηρεμία, θα πρέπει να μεσολαβήσει το Κουβέιτ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top