Θέλουν να βάλουν hot spot στα Μαστιχοχώρια της Χίου! Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς

Δόθηκε παράταση και εξετάζονται άλλες λύσεις

Φωτιές έχει ανάψει στη Χίο η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει προαναχωρησιακό κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Η αρχική απόφαση τοποθετούσε τη νέα δομή στα Μαστιχοχώρια αλλά μετά τις εντονότατες αντιδράσεις δόθηκε παράταση και εξετάζονται άλλες λύσεις.

Περιφρούρηση ολόκληρη τη νύχτα έκαναν οι κάτοικοι στους Ολύμπους της Χίου προκειμένου να εμποδίσουν τη δημιουργία προαναχωρισιασκού κέντρου μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή τους. Πληροφορήθηκαν ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν έτοιμοι να στείλει οικίσκους για την κατασκευή της δομής.

«Είμαστε εδώ μια ομάδα περιφρούρησης για να μη συμβεί οτιδήποτε δυσάρεστο στο χωριό μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπων, Μιχάλης Χαλκιάς.

Οι εντονότατες αντιδράσεις των κατοίκων στα Μαστιχοχώρια πυροδότησαν σειρά επαφών της κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές. Εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν κατάφερε να έρθει στην Αθήνα το πρωί η αντιπροσωπεία από τη Χίο που επρόκειτο να συναντηθεί  με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής πολιτικής, Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα και οι επαφές ολοκληρώθηκαν με τηλεδιάσκεψη. Προωθείται η λύση το κέντρο να μην εγκατασταθεί τελικά στα Μαστιχοχώρια αλλά στη βόρεια Χίο, στο Αίπος.

«Η Χίος ζει εδώ και πολύ καιρό ημέρες και ώρες αγωνίας και τεράστιας δυσκολίας. Οι συνέπειες είναι τεράστιες για όλο το νησί» δήλωσε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα θα ζητήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες να εξετάσουν αν είναι εφικτή η δημιουργία του κέντρου στην προτεινόμενη περιοχή. Ωστόσο και αυτή η επιλογή έχει ήδη ξεσηκώσει τους κατοίκους της βόρειας Χίου, οι οποίοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Καμία λύση προς το παρόν δεν θεωρείται δεδομένη με τους κατοίκους της Χίου να ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους θεωρώντας ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει διασπορά δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλο το νησί, αφού ήδη στη Χίο λειτουργούν δυο ακόμα κέντρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top