ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ κινδύνου από τον ΠΟΥ! Όλο και αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας στους εφήβους

Οι υπολογιστές και η ελαφριά πτώση της άσκησης επιδεινώνουν την κατάσταση

 αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας στους εφήβους

Σταθερή αύξηση σημειώνουν οι δείκτες παχυσαρκίας στους εφήβους από το 2002 και μετά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία, στην Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει η έκθεση, είναι δραματική η αύξηση των ωρών που περνούν μπροστά στον υπολογιστή οι έφηβοι, ενώ παρατηρείται και μια ελαφριά παύση της άσκησης στην εφηβεία.

Παρ’ όλ’ αυτά καταγράφεται μια μείωση στην κατανάλωση αναψυκτικών και μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών.

Όσον αφορά στη χώρα μας, τα Ελληνόπουλα παραμένουν ψηλά στη λίστα με τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ανά χώρα, με ανοδικές τάσεις μάλιστα ειδικά στην ηλικία των 11 ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η καθιστική ζωή μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών αυξήθηκε δραματικά τόσο για τα αγόρια, όσο και για τα κορίτσια. Τα μισά και πλέον κορίτσια κάθονται μπροστά στον υπολογιστή για πάνω από 2 ώρες την ημέρα, ποσοστό πενταπλάσιο από αυτό που είχε καταγράψει παλιότερη έκθεση το 2002.

Επίσης ενώ το 2002 τα αγόρια περνούσαν πάνω από 2 ώρες μπροστά στον υπολογιστή, τώρα 8 στα 10 αγόρια είναι κολλημένα καθημερινά στους υπολογιστές.

Πάντως από το 2002 έως το 2014 μειώθηκε κατά το ήμισυ η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών στα κορίτσια και σε μερικές χώρες μηδενίστηκε κιόλας. Θετικό είναι επίσης ότι η κατανάλωση φρούτων παραμένει σταθερή στα παιδιά ηλικίας 11 – 15 ετών, ενώ από το 2002 – 2014 αυξήθηκε και η κατανάλωση λαχανικών τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια. Η χρήση τέλος γλυκών, αν και αυξήθηκε απότομα το 2006, σήμερα δείχνει να έχει περιοριστεί σημαντικά.

Όσον αφορά στην άσκηση το 2014 ένα στα 10 κορίτσια έκαναν μια μέτρια ή ήπια άσκηση για 60 λεπτά, ενώ τα αγόρια ασκούνταν 2 στα δέκα.

Επίσης η έκθεση επισημαίνει και τις συνεχιζόμενες ανισότητες στην παχυσαρκία μεταξύ των νέων. Έτσι οι έφηβοι μικρότερης ηλικίας, τα αγόρια κι όσοι ζουν σε οικογένειες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής θέσης είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι.

Τέλος ο ΠΟΥ καταλήγει ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν τους εφήβους υψηλού  κινδύνου, στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου και της ευρύτερης κοινότητας και να δίνουν προτεραιότητα σε πολιτικές που βελτιώνουν την πρόσβαση των νέων στην υγιεινή διατροφή. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top