Θέμα αποστρατικοποίησης εγείρει ο Ερντογάν με την επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης

Διεθνολόγοι ερμηνεύουν στο Star τα κίνητρά του

Διεθνολόγοι αναλύουν στο Star, τι σημαίνει η συμφωνία Τσίπρα και Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης κι εκτιμούν τα θετικά και τα γκρίζα σημεία της.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Α. Συρίγος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης τα τέσσερα νησιά, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία πρέπει να είναι μερικώς αποστρατικοποιημένα και η Λήμνος και η Σαμοθράκη, πλήρως αποστρατικοποιημένες.

Είναι πάγια θέση της Τουρκίας από το 1974 και μετά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και είναι πάγια θέση δική μας, επίσης από το 1974 ότι ασκούμε το δικαίωμα νόμιμης άμυνας που μας δίνει ο ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ι. Μάζης, τόνισε ότι εάν η Ελλάδα απαιτήσει την αυστηρή τήρηση της Λωζάνης και από την τουρκική πλευρά τότε μόνο για την τελευταία περίοδο 1955 – 1959 θα έχουμε περίπου 250.000 περιουσιακές αποκαταστάσεις και μια σειρά άλλων ζητημάτων που δεν συμφέρει καθόλου την Τουρκία να ανοίξουν και πάλι.

Όπως είπε μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί γιατί η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά έχει να κάνει και με την Τουρκία σε σχέση με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αφορά και στο Κουρδικό που ανησυχεί τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς θέλει να παγιωμένα σύνορα που του προσφέρει η συνθήκη.

«Η επίκληση στη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η απάντηση από πλευράς Ερντογάν ως προς τα σύνορα της καρδιάς του που έχει θέσει επανειλημμένως , παραμένει όμως άτοπο να ζητάμε την εφαρμογή μιας συνθήκης που έχει γραφτεί πριν από 94 χρόνια», τόνισε ο κ. Συρίγος,

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top