«Έσβησε» η ακτιβίστρια της Λεσβιακής Κοινότητας, Ευαγγελία Βλάμη - Με συγκινητικά μηνύματα της λένε ΑΝΤΙΟ

Το ΠΟΤΑΜΙ και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος αποχαιρετούν την πρώτη λεσβία που έκανε πολιτικό γάμο στην Ελλάδα!

Πέθανε η Ευαγγελία Βλάμη

Μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του φεμινιστικού λεσβιακού κινήματος στην Ελλάδα, η Ευαγγελία Βλάμη, έσβησε... Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε μέσω  Facebook, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, με δύο διαφορετικές αναρτήσεις. 

H Ευαγγελία Βλάμη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΛΚΕ  (Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας) και πρωτεργάτρια στο λεσβιακό και γενικότερο ΛΟΑΤ (Λεσβιακό Ομοφυλοφιλικό Αμφιφυλοφιλικό και Τρανς Κίνημα).

Με περισσότερα από 40 χρόνια δράσης υπέρ των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων και μέλος του Athens Pride για πάνω από μια δεκαετία, σημάδεψε το κίνημα με την έντονη και σταθερή παρουσία της. Ήταν η πρώτη λεσβία που τέλεσε πολιτικό γάμο στη χώρα στην Τήλο το 2008! 

Η εκλιπούσα ήταν γνήσια φεμινίστρια, η οποία στεκόταν δίπλα σε εργαζόμενες γυναίκες, νέες μητέρες με παιδιά, ενώ ήταν επίσης γνωστή για την ακτιβιστική και φιλοζωική της δράση.

ΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ  ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ

«Με απέραντη οδύνη και αγάπη είμαι υποχρεωμένος να ανακοινώσω προς θεούς κι ανθρώπους πως η μεγάλη, η δυνατή, η τρυφερή, η αποφασισμένη καρδιά τη φεμινίστριας, λεσβίας, ακτιβίστριας, Ευαγγελίας Βλάμη δεν χτυπάει πιά. Για 4 δεκαετίες η Βαγγελιώ με τους αγώνες, τη συντροφιά, τη συμμετοχή, τη γλώσσα και την τρυφερότητά της άλλαξε τη ζωή μας Το θάρρος, η ψυχάρα, η τόλμη και η αγάπη της προς όλες μας θα είναι πάντα μαζί μας. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!» έγραψε στο πρώτο μήνυμα του ο κύριος Βαλλιανάτος, ενώ με δεύτερη ανάρτηση του αναφέρθηκε στο γάμο της Βλάμη.

«"...φτάσαμε νύχτα στο νησί, γιατί είχε καταστρωθεί ολόκληρο επιτελικό σχέδιο από το λιμενικό και την αστυνομία για να μην κάνουμε τους γάμους. Ο υπουργός δικαιοσύνης κι ο εισαγγελέας του Αρείου πάγου μας είχαν σχεδόν επικηρύξει και μας έψαχναν. Με κουκούλες γυαλιά και καπέλα για να μην μας αναγνωρίσει κανείς και με τη ψυχή στο στόμα. Ο Ηλίας είχε ετοιμάσει δυο νυφικές παστάδες στο ξενοδοχείο πάνω από το γκρεμό, με ουρανό λευκά τούλια και λουλούδια για τους μελλόνυμφους. Τρυπώσαμε στα δωμάτια και κάναμε ησυχία ως αργά. Η ΟΜ χάθηκε κι η Ε αγωνιούσε αν θα βρεθεί το πρωί για το γάμο. Πολύ πριν χαράξει μπήκαμε στα μικρά αμάξια για το Μεγάλο Χωριό. Σαν σκιές γλιστρήσαμε στη μικρή πόρτα του μεγάλου βοτσαλωτού της αυλής του Δημαρχείου. Στο μεγάλο δέντρο της πλατείας μάθαμε πως στα μικρά νησιά μπορείς να κολλήσεις την αγγελία του γάμου, αντί να ψάχνεις για εφημερίδα γιατί καμιά (πλην αυτής του ΠΛ) δεν δημοσίευε αγγελία ομόφυλου γάμου στη χώρα. Ο λεβέντης Δήμαρχος πριν υπογράψουμε και οι μάρτυρες, που ήταν και δυο ντόπια παλικάρια, μας διάβασε αργά την πιο συγκινητική δημοκρατική ευχαριστία του, "για την υποχρέωσή του να σεβαστεί τη θέλησή τους"!  Η Ευαγγελία, η Όλγα Μαρί, ο Δημήτρης κι ο Θέμης ισχυροί. Κεφάλαιο. Βγήκαμε στο φώς του μεγάλου ήλιου κι ήξερα πως ο Σπύρος Χ είχε ξεκλέψει τη φωτό που από ΤΑ ΝΕΑ το γνώρισε στον κόσμο. Τα χαμε καταφέρει.Πίσω στο ξενοδοχείο βριζόμουν για ώρες με τα πρωινάδικα σε ζωντανή σύνδεση ουρλιάζοντας. Η Ελλάδα το χε κάνει κι οι δημοσιογράφοι επέρδοντο. Όλα πια ήταν άλλα."(απόσπασμα από το βιβλίο που δεν έχει γραφτεί, αφιερωμένο στις κουμπαρούλες μου που θάφτηκαν στο χώμα αλλά σκλάβωσαν τις καρδιές μας. Καταγραμμένο από την κάμερα του σπάνιου Π.Ευαγγελίδη για κάποια μέρα που η Ελλάδα θα συνέλθει. Τους ευχαριστώ)», έγραψε ο κύριος Βαλλιανάτος.

Το Ποτάμι αποχαιρετά την Ευαγγελία Βλάμη

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αποχαιρέτησε με μια ανακοίνωση την Ευαγγελία Βλάμη, κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο της.

«Η σύγχρονη κοινότητα των ακτιβιστών έχασε ένα πολύτιμο μέλος της. Την Ευαγγελία Βλάμη. Η Ευαγγελία για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πρωτοστάτησε στον αγώνα, τόσο για τα δικαιώματα των γυναικών, όσο και για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, της οποίας αποτέλεσε μέλος - σύμβολο. Η κοινωνία μας έγινε καλύτερη χάρη στις δύσκολες μάχες που με μοναδικό σθένος και ψυχή έδωσες. Σε ευχαριστούμε Ευαγγελία! Καλό σου ταξίδι», έγραψαν στο ΠΟΤΑΜΙ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top