Στοιχεία ΣΟΚ- 7.500 παιδιά κάτω από 5 ετών ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ κάθε χρόνο!

Οι 9 στους 10 θύτες γνωρίζουν το παιδί

Στοιχεία ΣΟΚ- 7.500 παιδιά κάτω από 5 ετών ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Όταν κανείς ακούει τη φράση «σεξουαλική κακοποίηση» δυσκολεύεται να πιστέψει ότι μπορεί να συμβεί και σε εκείνον. Η ΜΚΟ «Eliza», όμως, παρουσίασε πολύ ανατριχιαστικά στατιστικά στοιχεία, σχετικά με την παιδική κακοποίηση σε Ελλάδα κι Ευρώπη, σε εκστρατεία ενημέρωσης κι εκπαίδευσης που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 1 στους 5 ανήλικους θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση μέχρι βιασμό. Το ποσοστό αυτό προέρχεται από ελλιπή στοιχεία, καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται. Οι εκτιμήσεις θέλουν το νούμερο να ανεβαίνει πολύ παραπάνω. Επιπλέον, τη σημερινή εποχή «ανθίζει» η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου και η εξαπάτηση μέσω αυτού, για μετέπειτα εκβιασμό του παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, 7.500 παιδιά μέχρι 5 ετών πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε χρόνο. Το 75% των θυμάτων δεν μιλάει γι’ αυτό τον πρώτο χρόνο, ενώ το 45% δεν μιλάει για τουλάχιστον 5 χρόνια! Σε 9 από τις 10 περιπτώσεις, ο θύτης είναι πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει, από τον φιλικό και οικογενειακό του κύκλο. Το προφίλ των θυτών δεν είναι ξεκάθαρο, πρόκειται, όμως, συνήθως για άτομα που έχουν πρόσβαση σε παιδιά, όπως γονείς, συγγενείς, δάσκαλοι, γιατροί και προπονητές.

Μέχρι την ηλικία των 13 ετών, και τα δύο φύλα κινδυνεύουν το ίδιο. Τα κορίτσια κακοποιούνται περισσότερο στην ηλικιακή ομάδα 12-18, αν και το δεδομένο αυτό προβλέπεται να αλλάξει στην πορεία. Λόγω έντονου στιγματισμού, τα παιδάκια που έχουν αναπτυξιακές ή μαθησιακές δυσκολίες, όπως και τα παιδάκια που προέρχονται από μη αστικές περιοχές, κινδυνεύουν διπλά.

Τα ποσοστά μη αποκάλυψης και μη καταγραφής περιστατικών είναι πάρα πολλά, όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί. Οι λόγοι είναι η ανάγκη επιβίωσης, αν το πρόσωπο έχει καταλυτικό ρόλο στην οικογένεια (πχ. Αν πρόκειται για τον πατέρα), εξαιτίας του φόβου στιγματισμού και, φυσικά, εξαιτίας των ταμπού της ελληνικής κοινωνίας.

Η ΜΚΟ «Eliza» έχει ξεκινήσει εδώ κι έναν χρόνο μια πρωτοβουλία, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να ενημερώσει παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς για την παιδική κακοποίηση. Τα παιδιά, μέσω κουκλοθέατρου, θα μπορούν να μάθουν ποιο άγγιγμα θεωρείται ασφαλές και πότε πρέπει να αντισταθούν και να μιλήσουν. Στόχος είναι να εισαχθεί η εκπαίδευση για το «Ασφαλές Άγγιγμα» σε όλα τα νηπιαγωγεία και τις τάξεις Α, Β και Γ των δημοτικών σχολείων της χώρας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top