Το star.gr στο ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ Κάστρο της Κυπαρισσίας που φτάχτηκε από Γίγαντες!

Εκεί που η παράδοση συναντά τη σύγχρονη ιστορία

Χρειαστήκαμε δυόμισι ώρες, μέσω της νέας εθνικής οδού, για να φτάσουμε από την Αθήνα στην πανέμορφη Κυπαρισσία. Το star.gr βρέθηκε στην Άνω Πόλη και το Κάστρο της Κυπαρισσίας με την κάμερα 360 και σας μεταφέρει σε ένα μέρος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Η Κάτω Πόλη, ο σύγχρονος οικισμός, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση στην κεντρική πλατεία με το συντριβάνι, τους φοίνικες, τα καφέ και τα εστιατόρια. Ανεβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τον νέο οικισμό με τον διατηρητέο, ένα δρόμο που οι ντόπιοι αποκαλούν «κόντρα», το τοπίο αλλάζει.

Λιθόστρωτα φιδογυριστά καλντερίμια, περίτεχνα νεοκλασικά, πέτρινες κρήνες, λουλουδάτες αυλές, θέα στους ελαιώνες και τη θάλασσα. Η Άνω Πόλη, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός από το 1979, γοητεύει τους επισκέπτες με το κάστρο, τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά, τις κρήνες, και τις σκάλες.

Σε αυτή τη διατηρητέα πόλη παρατηρείται ένα εντυπωσιακό σε μήκος οδικό δίκτυο φτιαγμένο γύρω στο 1500- 1600 από ντόπια λαξεμένη πέτρα. Σε κάποια σημεία τους τα δρομάκια αυτά φτάνουν σε πλάτος τα 10 μέτρα.

Στον κεντρικό δρόμο δεσπόζουν καφέ και ταβέρνες που σερβίρουν την παραδοσιακή «γουρουνοπούλα», απόλυτα όμως εναρμονισμένα με το σκηνικό. Ο τουρισμός ακόμη δεν έχει εισβάλλει σε αυτό το  μέρος, όπου κυριαρχεί η ηρεμία και η γραφικότητα.

Τα μεσαιωνικά σοκάκια και τα παλιά αρχοντικά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που συμπληρώνεται από το Κάστρο, έργο των Βυζαντινών χρόνων.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η ιστορία του Κάστρου της Κυπαρισσίας χάνεται στη μυθολογία και στους «Γίγαντες» οι οποίοι λέγεται ότι έχτισαν το κάστρο τους στο ύψωμα αυτό. Οι πέτρες από τις οποίες είχε χτιστεί ήταν τεραστίων διαστάσεων, κάποιες με μήκος 4μ. και πλάτος 1,64μ, γι’ αυτό και το Κάστρο ονομάζεται και «Κάστρο των Γιγάντων».

Η Κυπαρισσία, κατοικημένη ήδη από την Μυκηναϊκή εποχή, γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο και στην θέση που βρίσκεται σήμερα το κάστρο βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη. Πάνω σε αυτή την αρχαία πόλη κτίστηκε Βυζαντινό φρούριο. Κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους η περιοχή ονομάστηκε «Αρκαδιά»  από τους πολλούς Αρκάδες που κατέφυγαν εκεί λόγω Σλαβικών επιδρομών στην περιοχή τους και το Κάστρο της Κυπαρισσίας ονομάστηκε «Κάστρο της Αρκαδίας», ονομασία που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το 1205 η περιοχή καταλαμβάνεται από τους Φράγκους και το κάστρο που οχυρώνεται εκ νέου παίρνει τη σημερινή του μορφή. Στις τέσσερις γωνίες του κάστρου χτίζονται πύργοι, ένας εκ των οποίων ο ανατολικός, διατηρείται μέχρι σήμερα και ονομάζεται «Πύργος του Ιουστινιανού».

Οι Φράγκοι το κράτησαν μέχρι το 1460, οπότε το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Το κάστρο απελευθερώθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τις μάχες εκείνης της περιόδου, μαζί και η φθορά του χρόνου, κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς το κάστρο. Σήμερα μόνο οι θεόρατοι πύργοι στέκουν στο χώρο, καθώς και τα ερείπια από ένα τζαμί της περιόδου της τουρκοκρατίας.

Τη δεκαετία του ‘70 μέσα στο κάστρο της Κυπαρισσίας χτίστηκε ένα μικρό αμφιθέατρο που φιλοξενεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παρόλες τις καταστροφές που υπέστη, το Κάστρο της Κυπαρισσίας εξακολουθεί να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια καταπληκτική θέα προς την πόλη, αλλά και ολόκληρο τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Της Σοφίας Γαλάνη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top