Τα ΘΡΥΛΙΚΑ αναγνωριστικά ΦΑΝΤΟΜ περνούν στην ιστορία

Πέταξαν για τελευταία φορά στους ελληνικούς ουρανούς

Τα θρυλικά αναγνωριστικά phantom της πολεμικής μας αεροπορίας πέταξαν για τελευταία φορά στους ελληνικούς ουρανούς. Τα αεροσκάφη ανήκαν στην 348 (τρία - σαρανταοκτώ) μοίρα τακτικής αναγνώρισης με έδρα τη Λάρισα, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της.

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1978 όταν το πρώτο φωτογραφικό - κατασκοπικό phantom RF 4 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρισας και από τότε μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην πολεμική μας αεροπορία και στην πατρίδα, με τίμημα ωστόσο τη ζωή 12 γενναίων αεροπόρων.

O αντισμήναρχος Σταύρος Αντωνόπουλος, αξιωματικός επιχειρήσεων της 348 μοίρας τακτικής αναγνώρισης, λέει ότι «όλοι οι ιπτάμενοι, αυτοί που πετάνε μαχητικά, εμείς που πετάξαμε το phantom, αισθανόμαστε υπερήφανοι, αισθανόμαστε όμορφα και σίγουρα θα μας συντροφέψουν οι αναμνήσεις μας ενός τόσο ιστορικού αεροσκάφους».

Η 348 μοίρα τακτικής αναγνώρισης, που ιδρύθηκε το 1953 και εξοπλίστηκε με αεροπλάνα τύπου phantom 25 χρόνια αργότερα, έκλεισε τον κύκλο της μέσα σε μία έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, περιγράφει ότι «ερχόμενος στον χώρο αυτό είδα δακρυσμένα μάτια, γεγονός δικαιολογημένο, καθώς στιγμές σαν τις σημερινές δημιουργούν ιδιαίτερα συναισθήματα στο προσωπικό που συντηρεί, εξυπηρετεί και πετάει με το σκάφος που αποσύρεται, κι όχι μόνο σ΄ αυτούς αλλά και σε όλους εμάς τους υπόλοιπους».

Η τελετή αναστολής της λειτουργίας της μοίρας πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της 110 πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, του αρχηγού της αεροπορίας και εκπροσώπων της πολιτικής και της τοπικής ηγεσίας του τόπου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top