Η ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίζει για την παραγραφή των αναδρομικών φοροελέγχων

Οι δικαστές θα κληθούν να κρίνουν αν οι διαρκείς παρατάσεις του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου είναι αντίθετη στο Σύνταγμα

Η ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίζει για την παραγραφή των αναδ

Με τον ισχυρισμό πως, αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κρίνει, όπως και το Β’ Τμήμα του Δικαστηρίου, ότι είναι αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, τότε θα χαθούν πολλά χρήματα για το Δημόσιο ταμείο, προσήλθε το ελληνικό Δημόσιο στη δίκη που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση.

Η κρίση της ολομέλειας προκλήθηκε μετά την νέα απόφαση της 7μελούς, αυξημένου κύρους, σύνθεσης του Β' Τμήματος η οποία, ουσιαστικά, οδηγεί προς τη λήθη της παραγραφής τις περίφημες "λίστες" καταθετών εξωτερικού, από τις οποίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν προϋπολογίσει κατά καιρούς την εισροή εσόδων πολλών δις ευρώ. Η νέα απόφαση του δικαστηρίου κρίνει, όπως και οι προηγούμενες, τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή της απόφαση είναι πως έστειλε την υπόθεση στην ολομέλεια, η οποία πλέον μέσα στο καλοκαίρι θα κρίνει τελεσίδικα και χωρίς επιστροφή το θέμα.

Οι δικαστές θα κληθούν να κρίνουν (όπως είναι η απόφαση του Β’ Τμήματος) αν οι διαρκείς (με νομοθετικές ρυθμίσεις) παρατάσεις του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, λίγο πριν από την λήξη, είτε προ της αρχικής  παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής, είναι αντίθετες στο Σύνταγμα.

Στο ΣτΕ προσέφυγε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία, έπειτα από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης. Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το από 13.12.2010 φύλλο ελέγχου φόρου για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top