Το ξενοδοχείο President θα γεμίσει… τράπουλες και κόσμο το τριήμερο 5-6-7 Μαΐου, καθώς θα διεξαχθεί το Εαρινό Πρωτάθλημα Ομάδων Μπριτζ. Άνθρωποι όλων των ηλικιών δίνουν ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας για να παίξουν ένα από τα πιο διασκεδαστικά και έξυπνα παιχνίδια που υπάρχουν, αναπτύσσοντας παράλληλα την κοινωνικότητα τους. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ

«Το Μπριτζ προσφέρει εκείνο το είδος της πνευματικής δραστηριότητας που είναι χρήσιμο για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε με τέλειο τρόπο», είχε πει κάποτε ο Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής, προγραμματιστής υπολογιστών και εφευρέτης Μπιλ Γκέιτς.

Το Μπριτζ για όσους έχουν πάθος με το παιχνίδι είναι κόλλημα! Είναι ένα παιχνίδι με χαρτιά, αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Παίζεται από ''νέους'' από 10 μέχρι 100 ετών γυναίκες, άντρες και παιδιά. Είναι άθλημα, πλήρως αναγνωρισμένο από το Κράτος και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι Πρωταθλητές δικαιούνται στο ακέραιο όλα τα προνόμια που παρέχει η Ελληνική Πολιτεία στους Πρωταθλητές της χώρας μας (άδειες, εγγραφές σε ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ).

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Όσοι παίζουν Μπριτζ ασκούν το μυαλό τους και βελτιώνουν εντυπωσιακά τη μνήμη τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, που παίζουν συχνά μπριτζ, έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Σαφώς δεν υποκαθιστά τα φάρμακα και τους γιατρούς, αλλά μας βοηθάει να «ακονίζουμε» το μυαλό και να το διατηρούμε σε εγρήγορση, όσο μεγαλώνουμε.
 
ΑΡΧΙΣΕ ΜΠΡΙΤΖ ΚΑΙ ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Αθλητής στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, όταν ξεκίνησε να παίζει Μπριτζ έπαιρνε φάρμακα για το Αλσχάιμερ, μετά από 3χρόνια ενασχόλησης του με το συγκεκριμένο παιχνίδι, ο γιατρός του, του διέκοψε την φαρμακευτική αγωγή μιας και δεν την χρειαζόταν πλέον, είπαν παίκτες στο star.gr.

Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΠΡΙΤΖ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ

Το star.gr συνάντησε την πρόεδρο του Ομίλου "Διονύσος", γενική οδοντίατρο και ορθοδοντικό, κυρία Μαίρη Αναστασοπούλου-Μπάχλα, η οποία μίλησε για το παιχνίδι που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη χώρα μας.

«Το Μπριτζ είναι πολυεπίπεδο, έχει βάθος, στρατηγική και τακτική, που δεν βρίσκεις σε κανένα άλλο παιγνίδι με χαρτιά. Επίσης στο Αγωνιστικό Μπριτζ σχεδόν εκμηδενίζεται ο παράγοντας τύχη. Είναι για όλους και δεν απαιτεί γνώση Μαθηματικών. Ανάλογα με το πόσο καλά θέλει κάποιος να παίξει, χρειάζεται συγκέντρωση και γνώση της τεχνικής, αλλά και ορθή και αντικειμενική κρίση, ανάλυση δεδομένων, φαντασία κλπ. Επίσης, επειδή παίζεται ανά ζεύγη, προάγει τις ικανότητες συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και δημιουργικότητας, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το Μπριτζ μπορεί να παίζεται είτε για ευχαρίστηση, είτε για διάκριση, είτε και για τα δύο», είπε.

«Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, στο Μπριτζ μπορεί κανείς να κάνει πρωταθλητισμό ακόμη αν είναι 70 ετών», πρόσθεσε η ίδια, αποκαλύπτοντας τους κορυφαίους του είδους.

«Οι μεγάλες δυνάμεις του Μπριτζ διαχρονικά είναι η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Αλλά σε πολύ υψηλές θέσεις βρίσκονται οι Σκανδιναβικές χώρες, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βραζιλία ενώ τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει πολύ και η Κίνα. Η Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αρχές του ‘90 βρέθηκε στη πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην Ολυμπιάδα Μπριτζ 1988 και την 4η θέση στους Πανευρωπαϊκούς του 1989. Σήμερα είναι πιο κάτω, παρότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αθλητών και Σωματείων. Πάντως υπάρχουν περιστασιακά μεγάλες επιτυχίες, όπως η 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Νέων το 2007», τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάπτυξη του ομίλου "Διόνυσος".

«Στην Ελλάδα, οι αθλητές του αγωνιστικού Μπριτζ έχουν διπλασιαστεί τα 10 τελευταία χρόνια, όπως και τα Σωματεία που έχουν φτάσει τα 55 ενεργά, καλύπτοντας όλη σχεδόν τη χώρα. Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ Ο.Π.Α. είναι σχετικά νέος Όμιλος στον χώρο του Ελληνικού Μπριτζ, δημιουργήθηκε το 2011, αυτή τη στιγμή απαριθμεί γύρω στα 80 μέλη και ελπίζουμε σύντομα να ξεπεράσουμε τα 100. Φροντίζουμε τα μέλη μας, καθώς και μέλη άλλων Ομίλων που μας επισκέπτονται να περνάνε ευχάριστα και εποικοδομητικά», εξήγησε η κυρία Αναστασοπούλου-Μπάχλα.

 

ΠΑΙΖΕΙΣ, ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ (ΤΟΝ)ΚΟΣΜΟ

Παίζοντας Μπριτζ έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ταξίδια, περνώντας ευχάριστες και δημιουργικές ώρες. Γνωρίζεις νέα μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κάνεις νέους φίλους! Συναγωνίζεσαι μαζί τους, παίρνοντας μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες ζωντανά ή και από το Διαδίκτυο. Το Μπριτζ, λένε οι πιστοί οπαδοί του, είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις της ομορφιές του κάθε τόπου, αφού ο κάθε όμιλος διοργανώνει εκδρομικά τουρνουά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ;

-Το Μπριτζ παίζεται με κανονική τράπουλα 52 φύλλων (όχι τζόκερ) και τουλάχιστον 4 παίκτες που κάθονται αντικριστά ανά δυο.

-Ο καθένας είναι συμπαίκτης (πάρτνερ) με τον απέναντί του. Κάθε παίκτης κατέχει σε κάθε μοιρασιά (διανομή) 13 φύλλα (13 επί 4 ίσον 52).

-Σε κάθε διανομή το παιγνίδι χωρίζεται σε 2 φάσεις: την αγορά και το παίξιμο.

-Μέσω της αγοράς ο κάθε παίκτης προσπαθεί να μεταδώσει στον συμπαίκτη του τη δύναμη του χεριού του ώστε να αποφασίσουν μαζί για τη συνολική δύναμη του άξονά τους.

-Η αγορά είναι στην ουσία μια συμβατική δημοπρασία μεταξύ των 2 αντίπαλων αξόνων (ζευγών), όπου ο κάθε άξονας προσπαθεί να ορίσει το τελικό επίπεδο και είδος (συμβόλαιο) που να είναι ανάλογο με τη συνολική του δύναμη.

-Στο παίξιμο, που ακολουθεί, ο άξονας που πλειοδότησε καλείται να πραγματοποιήσει το συμβόλαιο που αγόρασε. Εάν το κάνει, κερδίζει θετικούς βαθμούς (ανάλογα με το ύψος του συμβολαίου μπορεί να πάρει και διάφορα μπόνους). Εάν δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει το συμβόλαιό του, χάνει βαθμούς που ανάλογα με το πόσο έξω θα πέσει μπορεί να είναι και πολλοί.

-Σε μια αγωνιστική ημερίδα παίζονται συνήθως 24 διανομές και κάθε άξονας (ζεύγος) αντιμετωπίζει συνήθως από 6 έως 12 διαφορετικά αντίπαλα ζεύγη.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ;

Μαθήματα γίνονται κάθε χρόνο. Ξεκινούν στις αρχές του Οκτώβρη και διαρκούν έως τις αρχές του Ιούνη. Το κόστος είναι περίπου 5 ευρώ το μάθημα!  Ταχύρυθμα μαθήματα επίσης ξεκινούν κάθε Γενάρη.

Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε για το Μπριτζ μπορείτε να κάνετε την αρχή, περνώντας μια βόλτα από το ξενοδοχείο President, όπου o γενικός γραμματέας του ομίλου «Διόνυσος» Κ.Παπαζήσης και ο επόπτης των αγώνων Δ.Τόγιας θα είναι εκεί για να σας μυήσουν στον συναρπαστικό κόσμο του παιχνιδιού ή να μπείτε ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες. 

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)