Περίπατος στην Αρχαία Αγορά! Εκεί που χτυπούσε ο σφυγμός της Αρχαίας Αθήνας

Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης άνθισε η Αθηναϊκή Δημοκρατία

Περίπατος στην Αρχαία Αγορά!

Εκεί, κάτω από το λόφο της Ακρόπολης, τη στέγη των Θεών, απλώνεται η Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Ο τόπος όπου άνθισε η Δημοκρατία του Περικλή, όπου χτυπούσε ο παλμός της αθηναϊκής κοινωνίας.

Η οδός Παναθηναίων απλώνεται μπροστά σου, ένας νοητός δεσμός που συνδέει τον κόσμο των Θεών με εκείνο των ανθρώπων, αποδεικνύοντας ότι αυτοί οι δύο κόσμοι αλληλοεπιδρούσαν συνεχώς.

Η Αρχαία Αγορά ήταν μια μεγάλη πλατεία στις βορειοδυτικές υπώρειες της Ακρόπολης, στην οποία διαδραματίζονταν κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες, εμπορικές συναλλαγές, υπαίθρια θεατρικά δρώμενα και αθλητικοί αγώνες.

Κυρίως όμως ήταν το κέντρο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας καθώς ήταν ο χώρος όπου ασκούνταν οι σημαντικότερες διοικητικές και δικαστικές λειτουργίες, και φυσικά πολιτικές συγκεντρώσεις.

Στα κυριότερα οικοδομήματα της Αγοράς συγκαταλέγονται η Βασίλειος Στοά, το Βουλευτήριο, ο Θόλος, το Μητρώο, ο Βωμός των 12 Θεών, η Στοά του Αττάλου, η Ποικίλη Στοά, η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου, το Ωδείο του Αγρίππα, ο ναός του Ηφαίστου.

Καταστράφηκε και λεηλατήθηκε επανειλημμένα από τους Πέρσες το 480 π.Χ., τους Ρωμαίους υπό τον Σύλλα το 86 π.Χ., τους Ερούλους το 267 μ.Χ. και τους Σλάβους το 580 μ.Χ.

Το 10ο αιώνα μ.Χ μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς αναπτύχθηκε μια Βυζαντινή συνοικία και χτίστηκε ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Η περιοχή καταστράφηκε ξανά το 1204 από τους επιδρομείς του Λέοντος Σγουρού και το 1826 – 27 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η Αρχαία Αγορά ήταν θαμμένη κάτω από τη συνοικία Βρυσάκι με τις πυκνοδομημένες γειτονιές της Βλασσαρούς και των Αγίων Αποστόλων.

Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο πραγματοποιήθηκαν το 19ο αιώνα από την Αρχαιολογική Εταιρεία και Γερμανούς αρχαιολόγους, όμως τη συστηματική ανασκαφική έρευνα διενεργεί από το 1931 μέχρι σήμερα η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top