Το ρεκόρ παραβιάσεων των τελευταίων μηνών "έσπασαν" σήμερα οι Τούρκοι, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις τους.

Τέσσερα τουρκικά F-16 μπήκαν το πρωί στο Αιγαίο από την περιοχή Χίου-Λέσβου, ενεπλάκησαν σε τέσσερις σκληρές αερομαχίες με δύο ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Σκύρο και τελικά αποχώρησαν από την περιοχή νότια της Σάμου, έχοντας κάνει συνολικά 31 παραβιάσεις!

Παράλληλα, δύο τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 έκαναν τουλάχιστον άλλες 40 παραβιάσεις πετώντας το ένα από τη Λήμνο προς τη Ρόδο και το δεύτερο με ακριβώς αντίθετη πορεία.

Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια σε Σκόπια και Αλβανία, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει εκτάκτως ΚΥΣΕΑ αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για να αξιολογηθεί η κατάσταση. Παρών θα είναι φυσικά, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Το παράδοξο πάντως είναι ότι την ώρα που τα τουρκικά αεροσκάφη προχωρούν σε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να πραγματοποιηθεί τουρκική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Η άσκηση θα γίνει σε δύο περιοχές, μεταξύ Λέσβου-Χίου και ανατολικά της Σκύρου, στις 27 Απριλίου και στις 3 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας  Ουμίτ Γιαλίμ απάντησε στον Τούρκου υπουργό Άμυνας Ουμίτ Γιαλίμ, που χθες κατηγόρησε για σόου στο Αγαθονήσι ανήμερα το Πάσχα τον Πάνο Καμμένο.

«Δεν είναι σόου, είναι πραγματικότητα: Τα 18 νησιά μας είναι υπό ελληνική κατοχή».

Οι Τούρκοι έχουν ωστόσο ανοιχτά πολλά μέτωπα. Σε αυτό με τους Κούρδους, τουρκικά μαχητικά έπληξαν σήμερα τα ξημερώματα, για πρώτη φορά, στόχους του PKK στο βόρειο Ιράκ, αλλά και στα βορειοανατολικά της Συρίας.