Το star.gr «φωτίζει» τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών

Tι σημαίνει για την Ελλάδα η επικράτηση Μακρόν- Πρώτη Ανάρτηση 24-04-2017 12:36

Το star.gr «φωτίζει» τα αποτελέσματα του Α΄ γύρου εκλογών

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα στη Γαλλία μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να δίνουν σίγουρη νίκη στον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο έναντι της Μαρίν Λεπέν, παρ’ όλ’ αυτά, δεν προβλέπεται ότι ο επικεφαλής του κινήματος «Εμπρός» θα κάνει περίπατο και θα έχει μια εύκολη αποστολή.

Το star.gr επικοινώνησε με το Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη, σε μια προσπάθεια να… ερμηνεύσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και όπως μας είπε, ο Εμανουέλ Μακρόν αν και φαίνεται να είναι ο τελικός νικητής των εκλογών και νέος πρόεδρος της Γαλλίας, έχει να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες.

(Ο Κ. Φίλης)

«Το θέμα για τον Μακρόν είναι πρώτον να μην υπάρξει μεγάλη αποχή στο δεύτερο γύρο, θεωρώντας κάποιοι ψηφοφόροι ότι έχει εξασφαλισμένη την προεδρία. Διότι αν υπάρξει αποχή αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να έχουν αποχή από ψηφοφόρους, οι οποίοι υποστήριξαν κάποιον άλλο υποψήφιο και θα υποστήριζαν τον Μακρόν σε αυτή την περίπτωση. Οι ψηφοφόροι της Λεπέν δείχνουν να είναι ένας κομματικός στρατός και όσοι είναι να την ψηφίσουν θα πάνε. Άρα λογικά η αποχή θα έβλαπτε τον Μακρόν. Ενδέχεται για παράδειγμα το 19,62% που ψήφισε τον Μελανσόν και δύσκολα θα ψήφιζε Λεπέν να μην πάει να ψηφίσει, από τη στιγμή που και ο ακροαριστερός υποψήφιος δεν έχει δώσει μέχρι στιγμή μια γραμμή», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Για μένα πάντως μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Μακρόν είναι να καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του και ψηφοφόρους της σκληρής Δεξιάς. Δεν είναι δηλαδή βέβαιο ότι η «γκολική» πλευρά του Δεξιού Κόμματος θα ακούσει τον Φιγιόν και θα ψηφίσει Μακρόν. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε διαρροές προς τη Λεπέν».

Ένας ακόμα κίνδυνος για τον Μακρόν είναι να μην υπάρξει ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, αν και όπως επισημαίνει ο κ. Φίλης, αυτό ίσως και να μην έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο, αφού τα ζητήματα της εσωτερικής ασφάλειας εξαντλήθηκαν στον διάλογο που διεξήχθη προεκλογικά.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Φίλης πολύ μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν εφόσον εκλεγεί είναι να καταφέρει να απαντήσει πώς θα κυβερνήσει χωρίς να ελέγχει την Εθνοσυνέλευση.

«Τον Ιούνιο έπονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και ο Μακρόν φαίνεται μεν ότι έχει απορροφήσει ένα σημαντικό κομμάτι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται χαμηλά. Άρα το ερώτημα που θα προκύψει είναι κατά πόσο θα μπορούσε ένας πρόεδρος, ο οποίος δε θα ελέγχει την Εθνοσυνέλευση, δηλαδή τη Βουλή, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Αυξημένα τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών – Τι σημαίνει το υψηλό ποσοστό της Λεπέν

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο και μάλιστα με ποσοστό πολύ κοντά σε εκείνο του Μακρόν, ο κ. Φίλης εξηγεί:

«Το πρόγραμμα της Λεπέν έχει πολλά “δεν”. Είναι ένα πρόγραμμα με πολύ αρνητικό πρόσημο, παρ’ όλ’ αυτά είναι αρκετά πιο μετριοπαθές σε σχέση με εκείνο του πατέρα της. Η Μαρίν Λεπέν έχει μετεξελιχθεί σε μια πιο mainstream ηγέτη κόμματος μιας και στο Εθνικό Μέτωπο έχει έγχρωμους, ομοφυλόφιλους και δίνει την εικόνα ότι είναι πιο ανεκτική απέναντι στο διαφορετικό σε αντίθεση με τον πατέρα της. Σε αντίθεση μάλιστα με ότι είχε συμβεί το 2002 όταν και ο πατέρας της είχε βρεθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών, φαίνεται ότι η Μαρίν Λεπέν θα καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό της με τις πρώτες μετρήσεις να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 35%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μια διχασμένη γαλλική κοινωνία, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό ψηφοφόρων που θέτει εν αμφιβόλω τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι στις χθεσινές εκλογές, μια αντιευρωπαϊκή ή ευρωσκεπτικιστική ατζέντα αποτυπώθηκε σε ποσοστό που ξεπερνά το 45%, σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα των Γάλλων ή δεν θέλουν καθόλου την Ευρώπη ή θέλουν μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη από αυτή που έχουμε σήμερα. Η Λεπέν λοιπόν δεν έχει ηττηθεί, αλλά δεν έχει καταγάγει και καμιά μεγάλη νίκη».

Τι σημαίνει ενδεχόμενη νίκη του Μακρόν για τη Γαλλία και την Ευρώπη

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναπτύξει μια αρκετά νεοφιλελεύθερη ατζέντα, καθώς έχει μιλήσει για περικοπή των δημοσίων δαπανών, για 120.000 απολύσεις στο Δημόσιο, για προσαρμογή του 35ωρου, για την ανάγκη μείωσης των φόρων.

«Αν εκλεγεί ο Μακρόν η ατζέντα του στο πεδίο της οικονομίας είναι πιθανόν αν είναι ακόμα πιο προωθημένη», σημειώνει ο κ. Φίλης και προσθέτει:

«Ως προς την Ευρώπη, παρότι χθες έκανε λόγο για ανάγκη επανίδρυσής της δεν πιστεύω ότι σε περίπτωση επανεκλογής της Μέρκελ θα βρεθεί απέναντί της. Πιστεύω ότι θα δούμε μια εκδοχή Ολάντ. Έτσι κι αλλιώς είναι οι δομικές αδυναμίες της Γαλλίας τέτοιες που δεν της δίνουν την πολυτέλεια να βάλει απέναντί της τη Γερμανία μέχρι να μπορέσει να διορθώσει τις αδυναμίες της».

 «Ο Μακρόν θα διατηρήσει απέναντι στην Ελλάδα την ίδια στάση με τον Ολάντ»

Αναφερόμενος τέλος στο τι θα σημαίνει η εκλογή του Μακρόν για τη χώρα μας, ο κ. Φίλης είπε:

«Δε νομίζω ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν. Μπορεί ο Μακρόν στην καλή εκδοχή να παραμείνει στην ίδια γραμμή με αυτή που ακολουθεί τώρα η γαλλική πολιτική, δηλαδή φιλική προς τη χώρα μας. Στη λιγότερο καλή εκδοχή και ίσως πιο ρεαλιστική μπορεί να έχουμε ένα συσχετισμό, ο οποίος θα είναι κατάτι πιο δυσμενής για εμάς, να μην έχουμε δηλαδή στο πρόσωπο της Γαλλίας μία χώρα τόσο φιλική που θα είναι διατεθειμένη να βάλει πλάτη. Θα είναι φιλική μέχρι του σημείου που αυτό δε θα διαταράσσει τις σχέσεις της με τη Γερμανία και τα συμφέροντά της».

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top