Η νέα γενιά, ο πολιτισμός και η παιδεία στην ετήσια σύνοδο των πρέσβεων Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο

ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ του STAR

Η World Humanities Conference, η μεγάλη σύνοδος για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες που θα γίνει στη Λιέγη τον Αύγουστο, όπου θα συζητηθούν διεπιστημονικά  όλα τα φλέγοντα παγκόσμια ζητήματα, ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στην ετήσια σύνοδο των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι υπό την αιγίδα της γενικής διευθύντριας του οργανισμού, Ιρίνας Μπόκοβα.

«Το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης είναι φέτος η ειρήνη, η βιώσιμη ανάπτυξη. Μιλήσαμε πολύ για τον ανθρωπισμό, για την πολιτιστική ποικιλομορφία και ένα μεγάλο σχέδιο της Ουνέσκο όπου καλέσαμε όλους τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο να συμβάλλουν και μιλάω για τη μεγάλη σύνοδο για την Ανθρωπότητα, τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, που θα πραγματοποιηθεί στην Λιέγη στο Βέλγιο», σημείωσε η ίδια.

Στην ετήσια σύνοδο των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, συζητήθηκαν επίσης θέματα για την νέα γενιά, τον πολιτισμό και την παιδεία, καθώς και οι πρωτοβουλίες και δράσεις των Πρέσβεων, ανάμεσά τους και η ελληνική έκδοση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights, «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», το οποίο φέρνει στην Ελλάδα το «Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

«Αυτό είναι το βιβλίο «Speak Truth to Power» («Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία») που εκπαιδεύει όλους τους δασκάλους σε όλη την Ελλάδα, πώς να προστατεύουν τα ανθρωπινά δικαιώματα των παιδιών και πώς τα παιδιά να έχουν τη δική τους δύναμη», τόνισε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Κατά την διάρκεια της συνόδου έγινε έκκληση από τους πρέσβεις για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων και πιο συγκεκριμένα στη Συρία. Η Ελληνίδα Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, ζήτησε όλοι οι πρέσβεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη δέσμευση από τις χώρες για ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο και παρουσίασε την δράση του «ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη» για τους πρόσφυγες.

«Η φίλη μου και συνάδελφος Μαριάννα Βαρδινογιάννη, υποστηρίζει όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης και είμαι πολύ ευαίσθητη για την δράση της για τα παιδιά που φθάνουν προσφυγόπουλα στις ακτές της Ελλάδας σε μια κατάσταση εξαιρετικής θλίψης και την ευχαριστώ που βοηθάει αυτές τις νέες ζωές για να έχουν ίσως αύριο μια καλύτερη ζωή», τόνισε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, Κριστίνα Ουεν Τζόουνς.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που η κύρια Ιρίνα Μπόκοβα έχει την γενική διεύθυνση της Ουνέσκο καθώς η δεύτερη θητεία της φθάνει στο τέλος της. Για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε με συγκίνηση τους πρέσβεις για το έργο τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «οι στυλοβάτες του καταστατικού της Ουνέσκο» στην χώρα τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη.

«Υπογράμμισα κατά την διάρκεια της συνόδου και επίσης, συνεχάρη  και ευχαρίστησα την κυρία Βαρδινογιάννη και το ίδρυμα της, για την ιδιαίτερη υποστήριξη με την σύνοδο που διοργάνωσε υπό την αιγίδα της Ουνέσκο στην Αθήνα για τους πρόσφυγες και τις πόλεις με πολλούς δημάρχους. Τον δήμαρχο της Αθήνας , τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, πολλούς υπουργούς. Είναι ένα ζήτημα που μας αγγίζει και έχει μεγάλη σημασία. Γνωρίζω πόσο η Ελλάδα επίσης είναι φιλόξενη, πόσο ο ελληνικός πληθυσμός δείχνει την συμπάθεια του και την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες. Γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο όμως παρόλες τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός υποδέχεται τους πρόσφυγες. Είναι εξαιρετικό, θαυμάσιο… επίσης η κυρία Βαρδινογιάννη, η Μαριάννα,  που είναι μια πολύ καλή φίλη που μας υποστηρίζει με πολύ πάθος, έδειξε την  δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, την δύναμη της συμπόνιας και πρόβαλε το μήνυμα της Ουνέσκο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top