Πιέζει ασφυκτικά η Τουρκία για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών-Αναμένεται νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Τούρκος διαπραγματευτής εκτόξευσε νέες απειλές πως θα απελευθερωθούν οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο

Νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένονται σύντομα. Την ερχόμενη Τρίτη εξετάζεται εκ νέου η χορήγηση ασύλου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν καταφύγει στη χώρα μας. Η Άγκυρα θεωρεί το θέμα μείζον, κι απειλεί πως αν δεν εκδοθούν, θα υπάρξει σκλήρυνση στις διμερείς σχέσεις.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της Τουρκίας για το θέμα των οκτώ αξιωματικών που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά Ερντογάν, κι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Μάλιστα ο Τούρκος διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, απείλησε ότι αν δεν εκδοθούν, θα απελευθερωθούν ξανά οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

«Πρόκειται για μια λεπτή και εύθραυστη κατάσταση, στην οποία πρέπει όλοι να δείξουμε περίσκεψη και σωφροσύνη. Αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν μια αντίληψη ότι η πολιτική- εκτελεστική εξουσία μπορεί να επιβάλει τη θέση της στη Δικαιοσύνη. Αυτή η αντίληψη στην Ελλάδα, τουλάχιστον θεωρητικά, δεν γίνεται αποδεκτή» δήλωσε στο Star ο Χρήστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Νομικής, δικηγόρος των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Ο Τούρκος που συνελήφθη προχθές στη βραχονησίδα Νίμο, κοντά στη Σύμη, δηλώνοντας αντικαθεστωτικός, αναχώρησε ήδη για Γερμανία, αφού προηγουμένως οι ελληνικές αρχές εξέτασαν και το ενδεχόμενο κατασκοπίας.

Από τον περασμένο Ιούλιο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματική φιλοξενούνται στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης ασφαλείας Δυτικής Αττικής, στο ολυμπιακό χωριό. Επικοινωνούν μεταξύ τους, ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις, αλλά έχουν το μυαλό τους στις οικογένειές τους που παραμένουν στην Τουρκία.

«Οι σύζυγοι ορισμένων έχουν χάσει τη θέση τους, τους έχουν πάρει τα διαβατήρια και είναι σε πολύ δυσχερή κατάσταση» πρόσθεσε ο κος Μυλωνόπουλος.

Η εξέταση του τουρκικού αιτήματος για έκδοση των οκτώ αξιωματικών θα γίνει σε τρεις δόσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top