ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για ΑΠΑΤΕΣ στα ΑΤΜ- Τι πρέπει να προσέχετε

Οι δράστες έχουν 3 τρόπους να κλέψουν τα δεδομένα σας

H ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους πολίτες να προσέχουν όταν εκτελούν συναλλαγές μέσω ΑΤΜ, καθώς οι κακοποιοί έχουν βρει νέους τρόπους να μας κλέβουν.

Λέγονται card skimming, card trapping και cash trapping. Είναι οι 3 βασικοί τρόποι με τους οποίους κάποιοι μπορούν να σπάσουν τους κωδικούς ασφαλείας και να αδειάσουν λογαριασμούς.

Πώς γίνεται, όμως, αυτό;

Οι δράστες τοποθετούν στο ΑΤΜ μια μικρή ηλεκτρονική κατασκευή, που μπορεί να υποκλέπτει τα προσωπικά δεδομένα. Ο πελάτης κάνει τη συναλλαγή του κανονικά και φεύγει. Οι δράστες, όμως, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τα δεδομένα, φεύγοντας με τις τσέπες τους γεμάτες. Αυτό είναι το skimming, ή αλλιώς το «ξάφρισμα» των καρτών.

Στο card trapping, οι δράστες τοποθετούν πρόσθετο μηχανισμό στην υποδοχή της κάρτας. Η κάρτα, τότε, μπλοκάρεται. Εκείνοι κάνουν τους καλούς και, με τον τρόπο αυτό, κλέβουν το pin της κάρτας.

Τέλος, στο cash trapping, οι δράστες χρησιμοποιούν μικρά ελάσματα στην έξοδο των χρημάτων. Ο ανυποψίαστος πελάτης, νομίζοντας ότι η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αποχωρεί, ενώ οι δράστες συνεχίζουν ανενόχλητοι!

Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους χρήστες των ΑΤΜ να ελέγχουν τον χώρο πριν κάνουν συναλλαγή, να μην εμπιστεύονται αγνώστους, πρόθυμους να τους βοηθήσουν, να προστατεύουν το pin τους και, τέλος, αν σκοπεύουν να εκταμιεύσουν μεγάλο χρηματικό ποσό, να συνοδεύονται από δεύτερο άτομο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top