Η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ορισμένες περιοχές, αναβίωσαν τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου, όπως το κάψιμο του Ιούδα και το πέταγμα των αεροστάτων. Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα στο Φανάρι στην Ακολουθία της Αναστάσεως, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ψάλλει το Χριστός Ανέστη.

Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάσθηκε στο Φανάρι η Ανάσταση, στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Πλήθος Χριστιανών παρακολούθησε την ακολουθία της Αναστάσεως, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να στέλνει το μήνυμά του τους πιστούς.

Στην Μητρόπολη Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ψέλνει το Χριστός Ανέστη με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα.

Το μοναδικό στον κόσμο ελληνικό Πάσχα γιορτάσθηκε με ξεχωριστό τρόπο σε όλη τη χώρα:

Στον Άγιο Νικόλαο, η Ανάσταση ήταν εντυπωσιακή. Μόλις ακούστηκε το Χριστός Ανέστη, οι πιστοί έκαψαν τον Ιούδα μέσα στη Λίμνη.

Την παράσταση έκλεψε ένας ιερέας στην Κεφαλονιά, που μόλις έψαλε το Χριστός Ανέστη, ήταν ο πρώτος που έριξε βαρελότο.

Στο Ναύπλιο, τα βεγγαλικά από το κάστρο στο Παλαμήδι δημιουργήσαν μια μαγική εικόνα, ενώ η παραλία από το πρωί του Πάσχα γέμισε σούβλες με αρνιά.

Στη Σαντορίνη, η Ανάσταση ήταν εκρηκτική, όπως και στα Βίλια Αττικής.

Στην Κοζάνη, στην κεντρική πλατεία, οι πιστοί έψαλαν τον εθνικό ύμνο, λίγο μετά το Χριστός Ανέστη.

Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, η Ανάσταση ήταν φαντασμαγορική. Εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα που πετούν στον ουρανό συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό. Το έθιμο των αερόστατων αναβίωσε φέτος και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Στην Κυλλήνη, σούβλισαν δίπλα στην πισίνα, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.

 

Tags: