Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, για να γιορτάσει το Πάσχα με τους φαντάρους που υπηρετούν εκεί. Από νωρίς στήθηκε ένα μεγάλο τραπέζι και τα όργανα πήραν φωτιά.

Η Αγκυρα πάντως ξεκινά από αύριο κιόλας ως τις 26 Απριλίου, τρεις στρατιωτικές, αεροπορικές και ναυτικές  ασκήσεις, εντός του FIR Λευκωσίας. Αλλά -το επόμενο διήμερο- και μια χερσαία, στο έδαφος των κατεχομένων.

Η πρώτη αεροπορική άσκηση θα διεξαχθεί σε συνολική έκταση 4000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινά σε απόστασή 20 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι του Ακάμα, και φτάνει σχεδόν μέχρι και το Καστελλόριζο.   

Για τη δεύτερη η Αγκυρα έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή του FIR Λευκωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, από τον Απόστολο Αντρέα μέχρι και τον Ακάμα.

Η τρίτη έκταση βρίσκεται επίσης εντός του FIR Λευκωσίας, σε περιοχή που ξεκινά από απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Πωμό, και φτάνει μέχρι τα όρια με το FIR Άγκυρας.

Η χερσαία άσκηση, θα γίνει με πραγματικά πυρά, σε έκταση 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περικλείεται από τα κατεχόμενα χωριά Άγιος Επίκτητος, Χάρτσια, Έξω Μετόχι και Αγκαστίνα. Ενώ θα υποστηρίζεται από τουρκικά μαχητικά που θα πετούν στα 15 χιλιάδες πόδια.

Η επίσκεψη του Πάνου Καμμένου σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, καθώς και του αναπληρωτή του Δημήτρη Βίτσα σε Καστελλόριζο, Ρω και Στρογγύλη, είχε και ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή, αναμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και τη στάση που θα κρατήσει σε κάθε περίπτωση ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.

 

Tags: