Ιστορικής σημασίας το σημερινό δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα. Τι επιπτώσεις, όμως, θα έχει για την Ελλάδα ένα "ναι" στην αλλαγή του Τουρκικού Συντάγματος;

O διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος, λέει στο Star ότι με τόσο έντονη προεκλογική εκστρατεία και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την εγωκεντρική προσωπικότητα του Ερντογάν, θα περίμενε κανείς το «ναι» σε ποσοστό τουλάχιστον 55%.

Το πράσινο φως δόθηκε όμως στον «Σουλτάνο», που έχει ανοιχτά μέτωπα με τη Συρία, το Ιράκ και το Κουρδιστάν.

Το οριακό αποτέλεσμα είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς αν ο Ερντογάν λάμβανε ένα καθαρό ποσοστό υπέρ του ναι, γύρω στο 60%, θα δρούσε πολύ διαφορετικά. Δεν αποκλείεται να ρίξει ευθύνες για το χαμηλό ποσοστό του στους Ευρωπαίους και να συνεχίσει να τους κατηγορεί.

Οι Τούρκοι παραμένουν στα βάθη της Συρίας, επομένως περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου κι εκεί.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον κύριο Δρούγο, εκλαμβάνουν τον ελληνισμό ενιαίο, από το Ορμένιο στον Έβρο μέχρι την Αμμόχωστο στην Κύπρο. Η προκλητικότητα στο Αιγαίο πιθανότατα θα συνεχίσει, στοχεύοντας στην απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δύση, στη χαλάρωση των δεσμών και στη μετακίνηση προς τη Μέση Ανατολή, χωρίς να εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Οι αντικειμενικοί σκοποί της Τουρκίας σε εθνικά θέματα είναι ξεκάθαροι, σε αντίθεση με της Ελλάδας. Ενδεχομένως στο σημείο αυτό, όπως λέει ο κ. Δρούγος, θα υπάρξει πρόβλημα.

 

 

Tags: