ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τον "πόλεμο" της σαΐτας- Το έθιμο που ΘΕΡΙΖΕΙ ζωές!

Πού έχει τις ρίζες του- Πρώτη Ανάρτηση 13-04-2017 19:28

Την Κυριακή του Πάσχα, κάθε χρόνο, σε πόλεις της Πελοποννήσου, αναβιώνει ο πόλεμος της σαΐτας. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους.

Το 1821, κατά την Ελληνική Επανάσταση, οι Μεσσήνιοι κατασκεύασαν σαΐτες από καλάμια, με τις οποίες κατάφεραν να αναχαιτίσουν το τουρκικό ιππικό. Καθάρισαν τα καλάμια εσωτερικά, τα γέμισαν με μπαρούτι και, λόγω του αέρα, αυτά απελευθέρωναν μια ισχυρή φλόγα κι έναν πολύ έντονο ήχο. Ο ήχος αυτός, σαν δυνατός κρότος, τρόμαζε τα άλογα τόσο, που πέταγαν από πάνω τους τους αναβάτες τους κι έφευγαν τρέχοντας.

Το έθιμο σήμερα, λοιπόν, θέλει τους διαγωνιζόμενους να κατασκευάζουν σαΐτες μόνοι τους, από χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι. Τις σαΐτες αυτές, κατά τον «πόλεμο» τις εκτοξεύουν, τιμώντας τον ηρωισμό της Ελλάδας επί Τουρκοκρατίας. Μάλιστα, γι' αυτή την τόσο ξεχωριστή μέρα, οι «σαϊτολόγοι», όπως ονομάζονται, προετοιμάζονται όλο τον χρόνο.

Ο σαϊτοπόλεμος ονομάζεται και «ζεϊμπέκικο της φωτιάς», λόγω των εντυπωσιακών εικόνων που χαρίζει κάθε χρόνο. Ήχοι, λάμψη, φωτιά και η χαρακτηριστική οσμή της καύσης της σαϊτας συνθέτουν ένα μαγευτικό θέαμα!

Πώς γίνεται ο «πόλεμος»

Οι σαϊτολόγοι χωρίζονται σε ομάδες των 10-15 ατόμων.  Οι ομάδες αυτές ονομάζονται «μπουλούκια». Κάθε μπουλούκι διαθέτει το λάβαρό του, σαλπιγκτή και επικεφαλής. Μερικοί επιλέγουν να φορέσουν παραδοσιακές στολές, ενώ άλλοι φορούν στρατιωτικά ή πρόχειρα ρούχα. Μόλις δοθεί το σήμα της έναρξης, ανάβουν οι σαϊτες, τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και το πλήθος ζητοκραυγάζει.

Οι πόλεις στις οποίες συναντάται περισσότερο το έθιμο αυτό είναι η Καλαμάτα, η Μεσσήνη και η Αιθαία, ενώ χιλιάδες κόσμος σπεύδει να παρακολουθήσει το θέαμα από κοντά.

Επικίνδυνες συνήθειες

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ως έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος, όμως, είναι κι εξαιρετικά επικίνδυνος! Σχεδόν κάθε Πάσχα, δεν λείπουν οι ειδήσεις ακρωτηριασμού ή ακόμα και θανάτου ανθρώπων, κυρίως νεαρών, εξαιτίας του πολέμου της σαΐτας. Μεσσήνη και Καλαμάτα πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στις ειδήσεις, βάφοντας με αίμα την ημέρα του Πάσχα, με τα νοσοκομεία τους βρίσκονται σε επαγρύπνηση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top