Υιοθέτηση καθεστώτος part time κρατουμένων, σε εφαρμογή παλαιότερου νόμου, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την αρχή να γίνεται έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού σε οίκημα που παλαιότερα φιλοξενούσε τον εκάστοτε διευθυντή.

Από εκεί οι ημιελεύθεροι θα μπαινοβγαίνουν πηγαίνοντας στις δουλειές τους, για ψώνια κ.λπ., ενώ η τήρηση του ωραρίου τους θα παρακολουθείται αυστηρά.

H κατοικία θα διαμορφωθεί κατάλληλα προκειμένου σε πρώτη φάση να φιλοξενήσει δέκα κρατούμενους, οι οποίοι είναι κοντά στην αποφυλάκισή τους. Το οίκημα θα χωριστεί σε δέκα δωμάτια. Στο κάθε δωμάτιο θα υπάρχει κάμερα συνδεδεμένη με το control room που θα κατασκευαστεί στην ΚΑΥΑΦ προκειμένου οι κρατούμενοι να επιτηρούνται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη φρουρά των φυλακών.

 Έξω από το σπίτι θα τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα κατά τα διεθνή πρότυπα, ο οποίο θα λειτουργεί με την παλάμη ή τα δαχτυλικά αποτυπώματα των κρατουμένων και θα ελέγχει την είσοδο και την έξοδό τους στις προκαθορισμένες ώρες. Στο ίδιο μηχάνημα θα λειτουργεί και ανιχνευτής ουσιών με ειδική οπή στην οποία οι κρατούμενοι θα φυσούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και αλκοόλ.

Ποιοι δικαιούνται

Σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, άδεια για ημιελεύθερη διαβίωση, χορηγείται εφόσον ο κατάδικος έχει εκτίσει το1/5 της ποινής του σε περίπτωση φυλάκισης και τα 2/5 σε περίπτωση κάθειρξης, χωρίς τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών εργασίας και η κράτηση έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Σε περίπτωση ισόβια κάθειρξης, πρέπει να υπολείπονται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης για  υφ’όρον απόλυση.

Πηγή: Καθημερινή