OPEN HOUSE: Η Αθήνα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ σε υπαίθριο μουσείο-Οι κάτοικοι έγιναν τουρίστες στην πόλη τους

Και όμως σε δύσκολες εποχές και ιδέες υπάρχουν και διάθεση για όμορφα πράγματα

Και όμως σε καιρούς οικονομικής κρίσης, υπάρχει έμπνευση και μεράκι για όμορφα πράγματα και δραστηριότητες που «χρωματίζουν» την καθημερινότητά μας….

Τo 4o OPEN HOUSE Athens (ΟΗΑ), η μεγαλύτερη γιορτή αρχιτεκτονικής για την πόλη, όπου οι κάτοικοι της Αθήνας νιώθουν τουρίστες στην πόλη τους, εξερευνώντας κτίρια με ιστορία, ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία!

Τριάντα τρεις χιλιάδες άνθρωποι, επισκέφτηκαν κτίρια του ΟΗΑ το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Απριλίου στην Αθήνα.

Οι παράλληλες δράσεις ήταν πολλές ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε πάνω από 100 κτίρια και χώρους από 450 εθελοντές.

Το star.gr, μίλησε με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House, Ρενάτα Δούμα.

«Το Open House μετρά ήδη 4 χρόνια στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος», σημειώνει η ίδια προσθέτοντας «Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους»!

Από τις 31/03 το OPEN HOUSE Athens ξεκίνησε με την παράλληλη δράση MADE IN ATHENS powered by jamjar.gr κατά  την οποία οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας από τους ίδιους τους παραγωγούς- δημιουργούς. 

«Επίσης μια άλλη παράλληλη δράση ήταν το OPEN SCHOOL, όπου μαθητικά και άλλα οργανωμένα εκπαιδευτικά γκρούπ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε κάποια από τα κτίρια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, την Παρασκευή 31/3. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου  σε δύο κτίρια του ΟΗΑ 2017 διοργανώθηκαν για πρώτη φορά σε συνεργασία με τους Kid A Workshop διαδραστικά εργαστήρια εκμάθησης αρχιτεκτονικής για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Παράλληλα για πρώτη χρονιά, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη και τη Νορβηγική Πρεσβεία, δυο σημαντικά κτίρια Πρεσβειών άνοιξαν τις πόρτες τους για περιορισμένο αριθμό ατόμων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους (OPEN EMBASSY)» εξηγεί η κυρία Δούμα.

Το Σαββατοκύριακο περιελάμβανε ακόμα βόλτες με ποδήλατο από την εταιρεία Solebike. Λάτρεις της αρχιτεκτονικής αλλά και του ποδηλάτου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη κάνοντας ποδήλατο μέσω της παράλληλης δράσης OPEN BIKE.

Επιπλέον, όπως λέει στο star.gr η κυρία Δούμα, «ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας OPEN PHOTO, διεξάγεται μέχρι τις 09/04».

Πώς παίρνεις μέρος σε αυτόν; Ανεβάζοντας από δημόσιο προφίλ στο instagram φωτογραφίες από το OPEN HOUSE Athens 2017, γράφοντας #sias_oha2017. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα του διαγωνισμού “FRAME YOUR VIEW” θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές από την Fujifilm.

Επιπλέον, φέτος το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει μέσω της ιστοσελίδας του OHA, το κτίριο που του άρεσε περισσότερο έτσι ώστε να αναδείξει το αγαπημένο κτίριο του κοινού για το OPEN HOUSE Athens 2017. Η ψηφοφορία του διαγωνισμού Papastratos OPEN VOTE διεξάγεται μέχρι τις 07/04 εδώ: http://www.openhouseathens.gr/openvote/

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Βακαλό Art & Design, διαγωνισμός (OPEN YOUR PORTFOLIO) υποβολής πορτφόλιο με βραβείο μια υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου (ΜΑ Architectural Design)!

«Φέτος είχαμε 4.000 περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και ο ενθουσιασμός μεγάλος. Αυτό το οποίο εισπράττουμε μετά από κάθε ξενάγηση είναι ένα μεγάλο χαμόγελο ικανοποίησης από τους συμμετέχοντες. Αυτό που μας λένε είναι ότι μέσω του Open House Athens, γνωρίζουν καλύτερα την πόλη στην οποία ζουν, γίνονται τουρίστες πηγαίνοντας σε κτίρια τα οποία στην καθημερινότητά τους προσπερνούσαν. Επίσης το OHE είναι μια ευκαιρία για κάποιον να μπει σε κτίρια στα οποία δεν θα είχε την δυνατότητα να μπει», τονίζει στο star.gr υπεύθυνη επικοινωνίας.

Όσο για το μότο του Open House Athens φέτος; «Every building has a story to tell»!

«WE ΑRE ALL PART OF Α GREAT TEAM», λέει η κυρία Δούμα, προσθέτοντας: «Για ένα Σαββατοκύριακο όλοι γινόμαστε μια ομάδα…οι διοργανωτές, οι εθελοντές, οι επισκέπτες, οι αρχιτέκτονες, οι ιδιοκτήτες και περνάμε υπέροχα στη μεγαλύτερη γιορτή αρχιτεκτονικής στην πόλη μας».

Ραντεβού λοιπόν σε ένα χρόνο στο OPEN HOUSE Athens 2018!

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top