Οι πρόσφυγες και τα...talent shows! Βρίσκουν διέξοδο σε διαγωνισμούς ταλέντων και κανάλια στο Youtube

"Εμείς οι πρόσφυγες είμαστε ταλαντούχοι και μορφωμένοι"

Ο 25χρονος Μαχμούντ Αμπνταλρίμ, πρώην φοιτητής στο Χαλέπι της Συρίας, δήλωσε ότι «στην Ειδομένη, υπήρχαν τόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι. Θέλαμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι εμείς οι πρόσφυγες είμαστε ταλαντούχοι και μορφωμένοι. Οι Ευρωπαίοι μάς βλέπουν μέσω ενός συγκεκριμένου πρίσματος,  μας περιγράφουν σαν νούμερα, μας χρησιμοποιούν ως μέσα διαπραγμάτευσης. Μέσω των βίντεό μας, θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε ακριβώς σαν κι αυτούς».

 

Φεύγοντας από τη Συρία, όταν ο στρατός προσπάθησε να τον αναγκάσει να λάβει μέρος στις μάχες, ο Μαχμούντ, μαζί με άλλους 3 φίλους του, τον Μπάζιλ, τον Σαμίρ και τον Μουσταφά, βρέθηκαν σε έναν καταυλισμό στο Ωραιόκαστρο κι αποφάσισαν, για τους παραπάνω λόγους, να δημιουργήσουν το refugees.tv (η τηλεόραση των μεταναστών) και να οργανώσουν έναν διαγωνισμό ταλέντων.

«Θέλαμε οι κάτοικοι του καταυλισμού να ξεχάσουν τις ανησυχίες τους. Και θέλαμε, επίσης, να θυμούνται ποιοι ήταν πριν από τον πόλεμο. Με όλα αυτά που μας έχουν συμβεί, πολλοί έχουμε ξεχάσει ποιοι ήμαστε και πώς ζούσαμε πίσω στο σπίτι, όπου ζούσαμε μια σχετικά φυσιολογική ζωή, πριν ο πόλεμος κάνει την εμφάνισή του. Χάσαμε τον δρόμο μας. Θέλαμε τουλάχιστον να δούμε ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων» περιγράφει ο Μαχμούντ.

 

Έμπνευση στάθηκε ένα σόου που έβλεπε στη Συρία, το «Οι Άραβες έχουν ταλέντο». «Πάντα ήλπιζα να πάρω μέρος σε μια τέτοια εκπομπή. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήμουν ο κριτής» συμπληρώνει, ονομάζοντας το talent show τους, "Οι πρόσφυγες έχουν ταλέντο". 

Οι 4 φίλοι έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο τηλεοπτικό στούντιο. Ένας εθελοντής, μάλιστα, τούς χάρισε ένα ηχείο και ένα μικρόφωνο. Το σκηνικό συμπλήρωσε ένα τραπέζι από το σχολείο του καταυλισμού, που φιλοξενεί την κριτική επιτροπή και φακοί, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να ενημερώνονται για το αν προκρίνονται στην επόμενη φάση.

Στις 26 Αυγούστου του 2016, πάνω από 2.000 άνθρωποι τον νικητή ανάμεσα σε τέσσερις φιναλίστ. Η ψηφοφορία έγινε μέσω Facebook. Ο νικητής κέρδισε ένα νέο smartphone.

Και…καναλάρχες!

 

Σε αντίστοιχο πνεύμα, δυο πρόσφυγες από το hotspot της Μόριας αποφάσισαν να δημιουργήσουν δικό τους κανάλι στο Youtube, μέσα από το οποίο καταγράφουν την καθημερινότητά τους και τη μοιράζονται με τους διαδικτυακούς τους φίλους.

Συγκεκριμένα, ο Μπάσελ και ο Μουράντ βρίσκονται πίσω από τα βίντεο των «Τwins 4 ever», που αποτυπώνουν με χιούμορ αλλά και κριτική ματιά όλα όσα διαδραματίζονται στη ζωή τους.

Τα σκηνικά που χρησιμοποιούν είναι βγαλμένα από την καθημερινή τους ζωή: λεωφορείο, νοσοκομείο και ταβέρνα πρωταγωνιστούν στις περιπέτειές τους. Οι δυο άντρες εκπέμπουν από τη Λέσβο, μέσω ενός προσφυγικού καναλιού που απευθύνεται σε όλους.

 «Είμαι εδώ επτά μήνες και σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα κανάλι που θα βγαίνει από τη Μόρια. Δεν είμαστε στην πραγματικότητα δίδυμοι, είμαστε όμως  “αδέρφια” που συναντηθήκαμε εδώ στη Μόρια», λένε οι ίδιοι.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top