"Σκοτεινός" φαίνεται πως είναι ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα στην περιοχή υποστηρίζουν ότι το προξενείο παρέχει πληροφορίες για τυχόν γκιουλενιστές, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν διστάζει όμως να βάζει και Έλληνες πολίτες στο στόχαστρο.

«Η τρομοκρατία που ασκείται ακόμη και σήμερα σε Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής, οι οποίοι τολμούν να πουν “ρε παιδιά δεν είμαστε τούρκοι” είναι τρομερή», είπε ο διευθυντής του περιοδικού Ενδοχώρα, Γ.Κουριαννίδης στο Star.

«Η κατάσταση αυτή δυστυχώς οφείλεται και στην έλλειψη μερίμνης, από πλευράς ελληνικής πολιτείας να περιορίσει τις δραστηριότητες των κυρίων του προξενείου», δήλωσε ο καθηγητής Γεωγραφικής Οικονομίας και Γεωπολιτικός Αναλυτής, Ιωάννης Μάζης.

Ενεργό ρόλο φαίνεται πως έχουν και οι ψευδομουφτήδες, οι οποίοι δεν είναι διορισμένοι από την ελληνική πολιτεία. 

«Οι πάγιες επεκτατικές και βουλιμικές τάσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα παραμένουν. Δεν είναι ανεκτό να μιλάμε εμείς οι Έλληνες για διαφορές μεταξύ γκιουλενιστών και ερντογανικών. Οι όποιες διαφορές της Τουρκίας πρέπει να λυθούν εκεί, από αυτούς, και όχι στη χώρα μας», τόνισε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γ.Κοραντής.

Τα "παιχνίδια κατασκόπων " φαίνεται πως ευνοούνται και από τις έντονες  εισροές προσφύγων.  Το φθινόπωρο 250 τούρκοι πέρασαν στον Ελλαδικό χώρο μαζί με πρόσφυγες από άλλες χώρες. Οι 4 στους 5 πέρασαν τα σύνορα από τον Έβρο. Δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να είναι υποστηρικτές του γκιουλεν.

Είναι πρόσφατες οι καταγγελίες για "εξαφάνιση" τούρκου πολίτη, ο οποίος πέρασε σε ελληνικό έδαφος, πιθανόν σαν μετανάστης. Όλα δείχνουν πως  οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.

Η κόντρα Ερντογάν- Γκιουλέν και το παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα, είναι σε πλήρη εξέλιξη σε Ξάνθη, Κομοτηνή και στα μειονοτικά χωριά. Οι ελληνικές υπηρεσίες προς το παρόν παρακολουθούν διακριτικά.